Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leon Lankester over creatief financieren van aardwarmte

"Een flink aantal ondernemers in de glastuinbouw wil de overstap op aardwarmte maken. Zo’n 70 projecten hebben inmiddels de opsporingsvergunning rond en bijna 30 projecten een SDE+ beschikking op zak. Met de financiering zit het echter een stuk lastiger. Banken zijn terughoudend en zij vragen bij clusters vaak dat ondernemers voor elkaar garant staan. De rol van de bank wordt onvermijdelijk kleiner en daarom is het tijd om creatief op zoek te gaan naar nieuwe vormen van financiering", schrijft Leon Lankester van Agro AdviesBuro op energiek2020. 

Crowdfunding

Een relatief nieuwe aanpak is crowdfunding. Crowdfunding gaat in principe als volgt: een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal bij elkaar te krijgen, biedt hij het project aan op een internetplatform en vermeldt daarbij het benodigde bedrag. Zo kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel partijen een (klein) bedrag investeren en dat deze investeringen bij elkaar het project volledig financieren.

Dit systeem komt uit de VS en krijgt in Nederland voet aan de grond. Tot nog toe zijn in ons land vooral relatief kleinere projecten zo gerealiseerd. In Nederland is het gemiddelde bedrag dat via crowdfunding bij elkaar wordt gebracht 30.000 Euro. Voor aardwarmteprojecten, waar het gaat om een financieringsbehoefte van minimaal zo’n 6 miljoen Euro, is dit natuurlijk maar een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is voor te stellen dat een variant op een dergelijk systeem mogelijkheden biedt.

Certificaten uitgeven

Een andere optie is om certificaten uit te geven. In de scheepsbouw zijn hiermee goede ervaringen behaald. Er wordt dan een groot aantal certificaten voor een vast bedrag uitgegeven. Zo brengt de ondernemer het startkapitaal bij elkaar. Na een afgesproken periode krijgen de partijen die hebben ingelegd, hun inleg terug met een vaste rente en/of variabel rendement. Hiervoor moet wel een commanditaire vennootschap worden opgericht om de aansprakelijkheid te regelen. 

Voor een aardwarmteproject is het voor te stellen dat je certificaten van 5.000 Euro uitgeeft. Als je 1.000 deelnemers hebt, dan heb je de financiering grotendeels rond. In de Randstad zou dit toch haalbaar moeten zijn, gezien het succes van Green Well Westland. Voor de deelnemers levert dit trouwens een interessant belastingvoordeel op omdat een investering in dergelijke certificaten fiscaal aftrekbaar is.

Lagere overheden

Tot slot wil ik er voor pleiten dat lokale overheden, zoals gemeenten en provincies, nog eens overwegen of ze kunnen bijdragen in de financiering van aardwarmteprojecten in het kader van duurzaamheid. Alleen de SDE+ subsidie van de overheid is niet genoeg en bovendien krijg de ondernemer die subsidie pas op het moment dat de aardwarmtebron daadwerkelijk warmte gaat leveren. In de Koekoekspolder heeft de Provincie Overijssel en gemeente Kampen een belangrijke bijdrage geleverd in de financiering van het aardwarmteproject. Kan dit elders ook niet?

Op dit moment zijn we met een partij nieuwe financieringsmogelijkheden aan het onderzoeken. Ik ben er van overtuigd dat door een creatieve benadering van het financieringsvraagstuk van aardwarmte voor een deel zullen kunnen oplossen.

Publicatiedatum: