Tholen - De Vitaliser is al bijna tien jaar op de markt, maar wint gestaag aan populariteit. Wilfred van Winden begon in 2010 met één Vitaliser. Inmiddels staat er ook een in zijn tweede kas. “De productie is verbeterd en je hebt er geen om kijken naar”, zo verklaart hij zijn keuze. 

De Vitaliser is een apparaat dat achter de irrigatie-unit geplaatst wordt. Door middel van trillingen wordt de oorspronkelijke molecuulstructuur van water hersteld. Eventueel geclusterde meststoffen vallen uit elkaar: zo worden ze beter opgenomen door de plant. Ook bevat het gevitaliseerde gietwater een hoger zuurstofgehalte en stabielere pH en EC-waardes. 

“Verbeterd gietwater”, zo vat Astrid van der Knaap dit technische verhaal samen. Zij is oprichter van consultancybureau Agro Guide en heeft de Vitaliser inmiddels bij ongeveer zestig telers laten plaatsen. Een daarvan is dus Wilfred van Winden, tomatenteler uit Zevenhuizen. Echt een innovator vindt hij zichzelf niet, ondanks de plaatsing van de Vitaliser. “Ik moet wel weten, of bijna zeker weten, dat er wat aan te verdienen valt. Anders begin ik er niet aan.” In 2010 werd er voor een test tijdelijk een Vitaliser in zijn kas geplaatst. Gebaseerd op die resultaten, heeft hij in 2011 één kas geheel voorzien van vitaal water. Hij nam sterkere trossen waar en het percentage klasse I producten nam toe. Eind dat jaar werd ook zijn andere kas voorzien van het apparaat. Zijn hele teelt maakt nu gebruik van gevitaliseerd water. “De productie is iets hoger. Dat is voor mij een beginvoorwaarde. En afgaand op resultaten uit smaaktesten, schijnen die ook iets positiever te zijn. Dat is altijd mooi meegenomen.”Wilfred van Winden bij de Vitaliser

Sinds oktober dit jaar is Horticoop exclusief distributeur van de Vitaliser. Die samenwerking bevalt Van der Knaap goed. “We kunnen gebruik maken van elkaars netwerk en kennis.” De onderneemster ziet dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van gevitaliseerd water in het gehele land. “Niet alleen in de groentensector, maar ook bij planten en bloemen. Mensen zijn eerst sceptisch, ongelovig over de werking. Maar het wordt steeds bekender. En het product wint gewoon aan populariteit vanwege de geboekte resultaten.”


Sinds oktober is Horticoop exclusief distributeur van de Vitaliser

Voor meer informatie:
Agro Guide
www.agroguide.nl
Horticoop
www.horticoop.nl
Joost van Rooij 
06-53821545