Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Twee dieselketels eruit, biomassaketel erin

Albanische teler lacht weer: kas verwarmd met restafval olijven

Kleant Nezha lacht als hij tussen de weelderige tomatenplanten loopt in een van zijn kassen in Lushnjë, een stad in West-Centraal Albanië. Nadat twee verouderde dieselketels zijn vervangen door moderne ketels die op biomassa werken, groeien zijn planten veel sneller - en dat geldt ook voor zijn energiebesparingen.

Terwijl de oude ketels werden aangedreven door diesel - een fossiele brandstof - verwarmen de nieuwe biomassaketels de kassen door de gedroogde vaste resten van olijven te verbranden die overblijven na het persen van olie. Energie uit organische materialen - bekend als bio-energie - is een belangrijke hernieuwbare energiebron in Scandinavische landen zoals Zweden, waar het al goed is voor 32 procent van de totale energieproductie.

Nezha is blij met de voordelen van de nieuwe brandstof voor zijn bedrijf. Het restafval van olijven is veel goedkoper dan diesel - het wordt ingezameld bij nabijgelegen olijfolieproducenten voor de prijs van 100 euro per ton. Hij heeft 20 ton per jaar nodig om zijn kas te verwarmen. De prijs is ook stabieler dan de prijs van diesel en dit stelt Nezha in staat om vooruit te plannen. Met een goedkopere en betrouwbaardere brandstof om de kas te verwarmen, groeien zijn planten nu twee keer zo snel als voorheen en hun opbrengst is met 40 procent gestegen.

Het grootste deel van de productie van zijn kas wordt per vrachtwagen naar Duitsland geëxporteerd en komt daar aan zonder dat het hoeft te worden ingevroren. Omdat ze vers aankomen en als biologische producten worden gebrandmerkt, kan hij zijn tomaten voor een hogere prijs verkopen.

Als extra bonus kan Nezha dankzij de biomassaketels nu drie keer per jaar oogsten in plaats van twee keer per jaar. Zijn langetermijnplannen omvatten de installatie van meer biomassaketels in zijn zeven andere kassen, die nog steeds niet over een verwarmingssysteem beschikken.

De nieuwe ketels zijn niet goedkoop. Met een totale kostprijs van zo'n 75.000 euro kon Nezha zich deze alleen veroorloven dankzij de steun van een project van de UN Industrial Development Organization (UNIDO) in samenwerking met de Global Environment Facility. De investering werd gefinancierd met een subsidie van UNIDO en een lening van ProCredit, een bank die in het project samenwerkt.

Bio-energietechnologieën breder introduceren
Het project dat Nezha ondersteunde werkt aan de popularisering van de productie van bio-energie voor de agro-industrie in Albanië. Het biedt financiële en technische bijstand aan kleine en middelgrote ondernemingen om het gebruik van de technologie te vergroten.

"We verwachten dat de opname van biomassa in de industrie niet alleen de uitstoot van broeikasgassen in het land zal verminderen door fossiele brandstoffen te vervangen, maar ook de concurrentiekracht van het land zal vergroten en werkgelegenheid zal creëren," aldus Mark Draeck, een Industrial Development Officer bij UNIDO.

Volgens Nezha zijn de meeste van de naburige telerss al langs geweest om de boilers te zien en hebben ze interesse om te investeren in hun eigen ketels.

Momenteel hebben 10 bedrijven de aanvraagprocedure voor UNIDO-ondersteuning afgerond. Het project hoopt ten minste 15 ondernemingen als proefprojecten te betrekken die als voorbeeld zullen dienen om andere financiële instellingen, lokale banken en lokale overheden aan te moedigen soortgelijke initiatieven in de rest van Albanië te ondersteunen.

Voor meer informatie:
UNIDO Headquarters
Vienna International Centre
Wagramerstr. 5 
P.O. Box 300  
A-1400 Vienna  
Austria 
Tel: +43 (1) 26026-0  
Fax: +43 (1) 2692669 
www.unido.org  

Publicatiedatum: