Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Letse telers waren er snel bij met LED in komkommerteelt en passen nu restwarmte toe

"We vechten voor elke graad"

Het is mogelijk om met het gas van een afvalstortplaats elektriciteit te produceren en vervolgens de overtollige warmte te gebruiken om kassen te verwarmen. In Letland past het teeltbedrijf SIA Getlini Eko deze manier van energiegebruik toe op ruim 1 hectare waar ze tomaten, komkommers en potplanten telen.

Het Letse bedrijf Getliņi beheert de grootste stedelijke stortplaatsen voor vast afval in de Baltische staten. Het recyclen van afval produceert biogas, dat wordt verbrand om elektriciteit te produceren, die vervolgens aan het net wordt verkocht. Dit proces produceert veel warmte, en deze warmte wordt gebruikt om meer dan een hectare kassen warm te houden. "Onze houding ten opzichte van de veiligheid van het milieu staat ons niet toe om de warmte zomaar 'in de lucht' uit te stoten", legden ze een paar jaar geleden uit. "Zo kwamen we op het idee om kassen te bouwen en er groenten in te telen, omdat de warmte die we produceren relatief goedkoop is."

LED lichten
En zo is het ook gebeurd. De 5,5 meter hoge kassen beslaan een totale oppervlakte van 11.412 m2. De planten groeien in steenwol op goten. De tomaten worden bestoven door hommels en IPM speelt een belangrijke rol in de teelt.

Het bedrijf is in 2011 tomaten gaan telen en heeft sindsdien geïnnoveerd. Getlini was bijvoorbeeld een van de eerste kassen ter wereld die LED-verlichting implementeerde voor de komkommerteelt.

Energie-efficiëntie
Hoewel ze hun eigen warmte creëren, zijn ze nog steeds erg strikt in het gebruik ervan. "We vechten voor elke graad", aldus teler Guntars Strauts, "Energie-efficiëntie is onze grootste zorg."

Maar het is niet mogelijk om te optimaliseren als je niet meet, en dit is waar Aranet van pas komt. Het bedrijf levert sensoren om betere controle over de hele kas te krijgen. "Het is niet voldoende om de temperatuur alleen in het midden van de kas te meten met een klimaatbox. Dit geeft je niet alle informatie die je nodig hebt om de kosten te optimaliseren", leggen ze uit. "Het zou hetzelfde zijn als het meten van de gemiddelde patiënttemperatuur in een ziekenhuis. Twaalf mensen met koorts en één dood. De gemiddelde temperatuur is 36,6 graden Celsius, wat perfect is, maar er is absoluut iets mis."


Aranet T/RH sensor met Convection Radiation Shield (links) en Aranet Weight sensor (rechts)

Er is kennis nodig
Hetzelfde geldt voor een kas. "Je moet weten wat er overal gaande is, zelfs in afgelegen hoeken. Is het aan één kant kouder? Is iemand vergeten het raam te sluiten? Daar kom je nooit achter als je alleen in het midden meet."

Het Aranet systeem biedt flexibiliteit door draadloze sensoren te gebruiken voor alle metingen. "De sensoren kunnen overal geplaatst worden en zo vaak als nodig worden verplaatst. Zo krijgt de teler een echt overzicht van uw oogst."

Aranet PAR sensor (links) en Aranet T/RH IP68 sensor (rechts)

Boven, midden en onder
Getliņi ging nog een stap verder. Ze gebruiken nu het Aranet systeem om op drie niveaus van de plant te meten - boven, midden en onder. "Mogelijk is het laagste niveau prima, maar zijn de toppen van de tomatenplanten oververhit. Tijd om de zonneschermen te sluiten."

Plantgewicht
Plantgewicht is een andere belangrijke zaak en het kan ook worden gemeten in hetzelfde Aranet systeem - alles in één dashboard. Aranet temperatuursensoren meten ook de relatieve vochtigheid. "Het is heel bevredigend dat het in hetzelfde Aranet systeem kan worden gemeten - alles in één dashboard. Je weet hoeveel water er binnenkomt. Je weegt de planten. Je weegt de drainage. Je krijgt je biomassa-toename. Je kunt nog preciezer zijn als je dat wilt. Aranet temperatuursensoren meten ook de relatieve luchtvochtigheid", aldus het team van Aranet. "De flexibiliteit van draadloze sensoren is enorm. Het kost tijd om alle toepassingen te begrijpen en om los te komen van de beperkingen van draden."

Voor meer informatie:
Aranet
info@aranet.com
 
www.aranet.com

Publicatiedatum: