Rijk investeerde € 225 miljoen in energieonderzoek in 2018

In 2018 investeerde de rijksoverheid € 225 miljoen in energieonderzoek en -innovatie. Dit is het hoogste bedrag sinds 2011. De extra investeringen komen voort uit de klimaatenvelop om de CO2-uitstoot terug te dringen.

43% van de investeringen ging naar betere en goedkopere methoden om hernieuwbare energie te produceren. Denk bijvoorbeeld aan efficiëntere windturbines of nieuwe coatings voor zonnepanelen. Het Rijk investeerde 29% in onderzoek naar energiebesparing in onder meer woningen en industriële productieprocessen.

Meer industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling
Opvallend is de groeiende bijdrage aan industrieel onderzoek. Dit onderzoek is er om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen in laboratoriumomgevingen. Daarnaast steeg vooral de steun voor experimentele ontwikkeling, zoals pilots onder reële omstandigheden.

Ministerie van EZK grootste financier
Met 78% is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de grootste financier van energieonderzoek in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt met 12%. Relatief nieuw zijn de bijdragen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Waterstaat.

Jaarlijkse monitor
De cijfers zijn afkomstig uit de Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek. De monitor laat jaarlijks zien hoeveel de overheid investeert in verschillende soorten energieonderzoek.

De cijfers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het overheidsbeleid voor de energietransitie. Daarnaast gaan de uitkomsten naar het Internationaal Energieagentschap (IEA). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stelt de monitor op in opdracht van het ministerie van EZK.

bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.