Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Proef op 43 vierkante meter opmaat voor meer?

Fransen plaatsen fotovoltaïsche folie op hun kassen

De volle potentie van de zon gebruiken, dat is wat drie Franse tuinbouwondernemers proberen te doen. En dat is waarom ze de fotovoltaïsche folie van ASCA bij een kas in de buurt van Frankrijk hebben geïnstalleerd. De partners, die onderdeel uitmaken van het project, zijn Eiffage Energie Systèmes, de Franse telers van Les Maraichers Nantais en Groupe Olivier. 

Bij het project gaat het om 43m², waarbij drie verschillende toepassingen worden getest. Zo willen de projectpartners de voordelen van de biologische fotovoltaïsche folie van ASCA en de mogelijkheden, die deze folie biedt om aan de specifieke behoeften van telers te voldoen, aantonen.

De voordelen van de solarisatie van kassen met OPV-folie
Het installeren van fotovoltaïsche technologie op kassen is geen nieuw idee. Een dergelijk experiment is een aantal jaren geleden al uitgevoerd met eerste en tweede generatie zonnepanelen. De eerste resultaten van dit experiment waren tegenstrijdig, omdat de groeicycli langer leken te zijn geworden. Daarnaast was de oogst later en kleiner.

Anders dan bij een gewone zonnepaneel en door zijn huidige transparantie van tot wel 30%, biedt de biologische fotovoltaïsche folie van ASCA het voordeel dat ze een deel van het zonlicht doorlaten, waardoor fotosynthese plaats kan vinden.

Een ander voordeel van de OPV-technologie is het lage gewicht. In tegenstelling tot een fotovoltaïsch paneel dat, eenmaal geïnstalleerd, vast blijft zitten en niet gemakkelijk verplaatst kan worden, kan de folie van ASCA eenvoudig gebruikt worden in een inschuifbaar systeem dat aangepast kan worden aan het seizoen en de weersomstandigheden.

Hoe en waarom wordt deze folie geïnstalleerd?
Met dit project willen de telers en Eiffage Energie Systèmes onderzoeken wat de bijdrage van biologische fotovoltaïsche folie is, zowel als CO2-vrije energieoplossing en als regulator van lichtsterkte en thermische omstandigheden.

Om aan deze behoefte te voldoen, heeft het ASCA Solutions Lab drie verschillende installatiemethodes gebruikt bij de kassen van de Olivier Group.

  • 2 horizontale schaduwdoeken. Deze zijn geïnstalleerd binnen twee verschillende grote en met folie overdekte kassen en in een glazen kas en hebben de speciale functie dat ze gemakkelijk in gebruik genomen en uitgeschoven kunnen worden.
  • 1 verticaal gordijn. Deze is geïnstalleerd in een glazen kas, en kan ook gemakkelijk in gebruik genomen en uitgeschoven worden.
  • Als laatste zijn er negen modules geplaatst op de verticale bovenste buitenzijde van een glazen kas. Deze modules zijn klaar om bevestigd te worden en maken het mogelijk om allerlei soorten oppervlakten van bestaande gebouwen te activeren. Deze ultralichte BAPV (Building Applied Photovoltaics)-systemen worden op dit moment ook gecertificeerd.

Zelfverbruik-modus
Het gehele systeem is in gebruik genomen door ARMOR, Groupe Olivier en Eiffage Energie Systèmes. De laatstgenoemde heeft ook de elektrische verbindingen gemaakt voor de zelfverbruik-modus.

Waar kan deze groene elektriciteit voor gebruikt worden?
De 79 fotovoltaïsche modules van ASCA die als onderdeel van dit project zijn geïnstalleerd op in totaal 43m². De groene elektriciteit die hiermee geproduceerd wordt zal gedurende een periode van een jaar gemonitord worden en weer in het netwerk gestopt worden, zodat het een gedeelte van de energiekosten van de kas verminderd wordt, zoals de verlichting, ontvochtiging, automatisch irrigatiesysteem etc.

Het doel van het project is daarom om de voordelen van de OPV-technologie aan te tonen en vooral die van de fotovoltaïsche folie voor dit doeleinde. Als het project een succes is, zal de folie op grotere schaal in gebruik worden genomen. 

Voor meer informatie:
ASCA
en.asca.com

Publicatiedatum: