Er komen steeds meer mogelijkheden voor telers om duurzaam te telen. Er is een scala aan milieuvriendelijke instrumenten en methoden beschikbaar voor telers, die de manier waarop zij nu telen flink kan veranderen.

Deze aanpassingen kunnen meer dan alleen het grotere goed van de planeet ten goede komen. Van teelt op water tot kassen met oprolbare wanden, duurzame teelttoepassingen kunnen telers helpen hun energieverbruik te verminderen, goed voor klimaat en portemonnee. 

De sleutel tot het ontsluiten van opmerkelijke besparingen en het inkrimpen van de ecologische voetafdruk zou de energiebron kunnen zijn die al jaren onderwerp van het energiebesparende gesprek is volgens de adviseurs van Rimol Greenhouse Systems: zonne-energie.

Sinds het begin van dit decennium is het gebruik van zonne-energie als hernieuwbare energiebron alleen maar toegenomen in populariteit en betaalbaarheid. Vandaag de dag is het, in ieder geval in de Verenigde Staten, voordeliger dan ooit en veel inwoners van de VS maken er gebruik van. Volgens de Solar Energy Industries Association is 2019 al een recordjaar geworden, waarin de meeste zonnepanelen ooit in een enkel kwartaal zijn geïnstalleerd.

Telers weten hoe belangrijk het is om de energie van de zon te benutten om hun planten te laten gedijen. Waarom zouden zij niet alle energie die de zon te bieden heeft gebruiken en tegelijkertijd hun financiële status ondersteunen? De adviseurs van Rimol gaan hieronder in op één specifiek voorbeeld waar zonne-energie zeer waardevol en praktisch kan zijn: hoge tunnelkassen.

De hoge tunnelkas: een veelbelovende kandidaat voor zonne-energie
Een hoge tunnelkas is een modulaire structuur die kan worden aangepast aan een verscheidenheid aan groeiende behoeften. De eerste hoge tunnelkassen waren eenvoudig van ontwerp, hadden geen elektriciteit en waren voorzien van hoge zijwanden om ervoor te zorgen dat grote landbouwvoertuigen met gemak konden komen en gaan.

Tegenwoordig kunnen hoge tunnelontwerpen echter variëren in complexiteit, waarbij sommige ontwerpen bestaan uit een kasframe met een enkele laag van poly- en rolbedekking, terwijl andere zijn uitgevoerd met beweegbare mogelijkheden, dakluiken, het hele jaar door bedekking, een irrigatie- en warmtesysteem.

Omdat ze zo geavanceerd of zo eenvoudig kunnen zijn als de teler wil, kunnen hoge tunnelkassen lage opstartkosten en een snelle ROI hebben. Ze zijn ook aanpasbaar aan het begin of de lengte van de groeicyclus, zodat ze bescherming bieden voor de productie in het vroege of late seizoen of het hele jaar door gebruikt kunnen worden.

Vanwege de mogelijkheid om de structuur aan te passen aan het gewas van een teler, bestudeert de Natural Resource Conservation Service (NRCS) van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw de effectiviteit van hoge tunnelkassen als een middel om gewassen te produceren buiten hun seizoen en lokale bereik. Hoge tunnelkassen worden het meest gebruikt voor de productie van tomaten, maar worden ook gebruikt voor een verscheidenheid aan andere gewassen, waaronder komkommers, sla, aardbeien, frambozen, kruiden en zelfs snijbloemen.

Aanpasbaar en bestand tegen onvoorspelbaar weer zijn hoge tunnelkassen, ongeacht de constructie, een betrouwbare keuze om aan de groeiende behoeften te voldoen. Door de aanpasbaarheid van de hoge tunnelkas te combineren met de steeds betaalbaardere kracht van zonne-energie, kan die betrouwbaarheid aanzienlijk toenemen.

Voor meer informatie:Rimol Greenhouse Systems
40 Londonderry Turnpike
Hooksett, NH 03106
T: (877) 746-6544
info@rimolgreenhouses.com
www.rimolgreenhouses.com