Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
witlofkwekerij LOF. over Milieukeur certificaat:

"Eerst de pennen, volgend jaar het lof"

Witlofkwekerij LOF. ontving in oktober 2012 het Milieukeur certificaat voor de open teelt van witlof pennen. Witlofkwekerij LOF. is een groot bedrijf met 250 hectare open teelt. De teelt van 81 hectare daarvan is nu Milieukeur gecertificeerd. Het bedrijf heeft zo’n 30 medewerkers in vaste dienst en wordt in drukke perioden aangevuld met seizoenmedewerkers. LOF. levert jaarrond wekelijks circa 42.000 kilo witlof. De redactie van SMK Nieuws sprak Gerwin de Vries (directielid bij LOF.) net tijdens de drukste periode op zijn bedrijf, namelijk de oogst van de –nu Milieukeur gecertificeerde – witlof pennen: “Deze certificering van de open teelt is nog maar een eerste stap. Ik verwacht dat in het eerste kwartaal van 2013 ook de bedekte teelt Milieukeur gecertificeerd wordt. Het gaat dan om de stronkjes witlof zoals je die uiteindelijk in de winkel koopt. Maar ja, je moet natuurlijk wel eerst het uitgangsmateriaal certificeren, voordat je het eindproduct met Milieukeur kunt aanbieden aan de consument.”Marktvraag

Die certificering is vooral ingegeven door vraag uit de markt. Gerwin: “Smeding Groenten en Fruit is haar assortiment aan het verduurzamen en is een van onze belangrijke afnemers. Voor Witlof behoort, samen met onder meer roodlof en andijvie, tot de familie van de cichoreiachtigen en is een tweejarig gewas. Rond mei worden de witlofzaden op de open akker gezaaid; vervolgens worden in de herfst de pennen (de wortelen) geoogst en in de koelcel gezet. Daar wordt de winterslaap gesimuleerd bij temperaturen van 2°C. Deze duurzame producten zijn met Milieukeur een van de pijlers, naast biologisch, Streekproduct en Fair Trade. Vandaar dat wij dit traject van Milieukeur certificering zijn ingegaan. In de loop van 2013 komt onze Milieukeur witlof onder meer te koop bij Attent, EMTÉ, Marqt, Spar en Sligro. Ook leveren wij nog aan andere retailers, groothandelaren, exporteurs en AGF-specialisten. In hoeverre die ook bereid zijn om het Milieukeur certificaat te honoreren is mij nog niet duidelijk. Wij gaan het in ieder geval aanbieden. Omdat wij extra inspanningen leveren voor het certificaat moeten de meerkosten daarvoor natuurlijk wel door de markt worden betaald.”

Global G.A.P. en Milieukeur

Over de inspanningen die LOF. moest doen om het Milieukeur certificaat te behalen voor de open teelt is Gerwin duidelijk: “Wij zijn al geruime tijd Global G.A.P. gecertificeerd en met name op het gebied van registraties zijn er overeenkomsten tussen de twee keurmerken. Dat maakte een aantal zaken voor ons wat gemakkelijker. Op het gebied van de bestrijding van onkruiden moesten wij wel extra ons best doen, ondanks dat wij ons al sterk beperkten in het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Omdat Milieukeur weinig middelen toelaat en het gebruik ervan sterk limiteert, moesten wij meer mechanische bestrijding toepassen.” Gerwin vervolgt: ”Een ander belangrijk punt is de kanalisatie. Omdat driekwart van onze teelt niet Milieukeur gecertificeerd is, mag deze natuurlijk niet vermengd worden met de Milieukeur-pennen. Daarvoor hebben we een goede oplossing gevonden, die werd goedgekeurd door de certificatie-instelling SGS. 

Stap twee

De volgende stap is zowel een vervolgstap voor LOF. als voor Milieukeur. Het certificatieschema voor de bedekte teelt van witlof werd dit jaar ontwikkeld. LOF. was een van de bedrijven die belangrijke input en feedback leverde voor dit nieuwe schema. In november was er een openbare hoorzitting en de verwachting is dat voor het eind van het jaar het schema door het College van Deskundigen agro/food van SMK wordt gepubliceerd. Gerwin: “En daarna willen wij werkelijk zo snel mogelijk het certificaat voor het lof binnenhalen. Wij zijn er klaar voor!”


Voor meer informatie 
Witlofkwekerij LOF - Espel
Verkoop: Kristha Heibrink , 0527-271375
Marketing: Gerald Langerak, 06-5191 4888

Publicatiedatum: