Jeu Craenmehr, teler van kassla, heeft het afgelopen seizoen een kwalitatief goed product op de markt gezet. "Maar om de teelt levensvatbaar te houden, is meer nodig. Ook jongeren moeten enthousiast worden gemaakt voor kassla. Op de Floriade bleek hier nog wel wat werk te liggen."

"Om de jeugd weer sla te laten kopen, hebben we nog een lange weg te gaan, maar kansen liggen er zeker. De smaak is goed en de bereiding vergt niet zoveel tijd als vaak verondersteld wordt. Dit mag ook wel eens gezegd worden: zo'n groot verschil is er niet tussen kropsla en gesneden product. In alle segmenten hebben de rassen van Rijk Zwaan het afgelopen jaar prima gescoord. In het compacte segment waren dit Jannica RZ en Tahamata RZ. In het midden- en zware segment waren dit Cosmopolia RZ, Adantia RZ en Zendria RZ. Ook voor het komende jaar hebben we er alle vertrouwen in dat onze rassen aan uw wensen zullen voldoen."

Kans krijgen

"Voor 2013 verwachten we nog een kleine inkrimping van de kasslateelt in Nederland. Daarnaast hopen we dat de teelt weer in wat rustiger vaarwater komt. Dat het nitraatprobleem verholpen wordt en dat men eens vernuftig naar de residunormen kijkt. De nieuwe middelen hebben meestal 2 werkzame stoffen. Mits tijdig ingezet, zijn de residuproblemen nihil. Toch wordt er meer ophef gemaakt over 7 keer bijna niks als bijvoorbeeld 3 keer wat meer. Sla zou de kans moeten krijgen om zich te profileren als lekker en gezond. Kropsla is een goedkoop product met een hoog rendement voor de consument. In tijden van recessie mag hier best extra bij stil worden gestaan."

bron: Seeds & Service Kassla, Rijk Zwaan.