Nieuwe rond start medio september 2019

Extra vroeg starten leverde vrij weinig op bij komkommerproef Winterlichtkas

In de Winterlichtkas is op 17 december 2018 gestart met een nieuwe ronde hogedraadkomkommers (Hi-Power) met een plantdichtheid van 1.67 pl/m2. Door toppen op 30 januari zijn de planten verdubbeld tot 3.34 stengels/m2. De start was dit keer bijna twee weken eerder dan in voorgaande proeven, zo schrijft Frank Kempkes in een teeltupdate.
 
Onder de dubbele beweegbare schermen is dit seizoen ook nog een vast geperforeerd foliescherm bevestigd. Hierdoor kon in de eerste weken een 10 tot 20% hogere RV worden gerealiseerd dan in andere jaren. Uiteraard bespaart het foliescherm ook extra energie. Door de twee beweegbare schermen overdag sneller te openen komt er meer licht in de kas in vergelijking met een gesloten dubbel scherm zonder vast folie. Het foliescherm is, nadat er vanaf 1 februari gaten in zijn gemaakt, op 10 februari weer verwijderd. Omdat er kon worden ontvochtigd, waren hoge RV’s te voorkomen.

Wat heeft extra vroege start opgeleverd?
De  conclusie kan eerlijk worden samengevat als: vrij weinig. De besparing van het vaste folie is in de twee weken extra teelt precies weer weggestookt. De gekozen aanpak heeft het voor de plant niet eenvoudiger gemaakt. Onder het folie kwamen er toch wat broeikoppen, waardoor onderzoekers al vroeg in de teelt in een bepaald stramien van een onregelmatige gewasstand zijn terechtgekomen. Vervolgens werd half april wederom aangeaard. Dit jaar is bewust voor een wat droger substraat gekozen, in combinatie met de hoge substraatmat misschien weer net iets te droog. Het doorwortelen liet namelijk een grote variatie in wortelontwikkeling zien van schitterend tot nagenoeg geen.

Lees hier verder bij Kas als Energiebron.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.