Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël: Modernisering verpakken en opslaan komkommers voordelig

Komkommers behoren tot de kalebas soorten en ondanks het feit dat culinair gesproken het wordt beschouwd als een groente, is het botanisch gezien een zaaddragende vrucht. Ondanks het feit dat de komkommer weinig calorieën bevat (ongeveer 15 in 100 gram) hebben ze veel belangrijke voedingsstoffen zoals ondersteunende fytonutriënten ( plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen) zoals flavonoïden, triterpenen en lijnzaad (1). Komkommers bevatten ook de volgende enzymen vitamine K, vitamine C, kalium, magnesium, mangaan en vitamine B5.

Commerciële teelt van komkommers kun je verdelen in twee segmenten: Komkommers geschikt voor consumptie en komkommers voor de inmaak. De eersten zijn langer en hebben een dikkere schil, terwijl komkommers voor de inmaak vaak wat kleiner zijn en een dunnere schi hebben. Afhankelijk van het ras en de temperatuur ligt de tijd van bloei tot oogst tussen de 55 en 60 dagen.
In het algemeen wordt fruit vaak geoogst als het nog niet helemaal rijp is, maar wel voordat het helemaal volgroeid is. Als de komkommer geschikt is voor de oogst, dan ontstaat er in de zaadholte een geleiachtig materiaal.


Oogsten kan het beste worden gedaan door het afsnijden van de vrucht in plaats van afscheuren. Komkommers zijn heel erg gevoelig voor beursheid en moeten voorzichtig behandeld worden om schade te voorkomen. Daarnaast moeten zij verpakt worden in licht gekleurde trays met een goede ventilatie en uit de zon gehouden worden om temperatuursverschillen te voorkomen. De trays dienen goed gereinigd te worden om kruisbesmetting te voorkomen.

Het koelen van de komkommers na aankomst in de koelcellen is essentieel om de buitentemperatuur te verwijderen en de tijd van bewaren te verhogen. Optimale opslag condities liggen tussen de 10-12°C en 90-95% relatieve luchtvochtigheid.
Binnen deze marges kunnen komkommers 10-14 dagen goed gehouden worden.


Opslag van komkommers bij minder dan 100C zal resulteren in het koelen van beschadigingen en dit zal leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor bederf en vergeling van het product.
De symptomen van de beschadigingen treden meer op de voorgrond als de vruchten worden blootgesteld aan hogere temperaturen.

Het opslaan van komkommers bij een temperatuur boven de 10-12°C resulteert in een snelle veroudering, bederven en tijdens hetzelfde proces een ontwikkeling van glanzende wratten wat een fysiologische stoornis is.

Komkommers zijn zeer gevoelig voor exogene ethyleen. Het is niet raadzaam om ze op te slaan in zo'n omgeving daar dit kan leiden tot een versnelling van het bederven en geel worden. 

Voordelen door aangepaste verpakking en opslag van komkommers:
Komkommers profiteren van de gewijzigde atmosfeercondities waardoor het verouderingsproces vertraagt, ze minder snel bederven of letsel van het koelen oplopen.
De relatieve hoge luchtvochtigheid tijdens het verpakkingsproces vermindert het gewichtsverlies. Tijdens het verpakkingsproces van komkommers in polyethyleen kan een risico ontstaan door lage vochtdoorlatendheid van het materiaal. Overtollig vocht in de verpakking kan leiden tot sneller bederven gedurende opslag/transport of na het verwijderen van de verpakking.
Als komkommers behandeld en opgeslagen worden volgens de Xtend® MA/MH reglementen, gekarakteriseerd door een hoge vochtigheidsgraad, kan de opslag worden verlengd met drie weken. De belangrijkste voordelen van het verpakken zijn:

*Vermindering van uitdroging en gewichtsverlies met behoud van stevigheid
*vermindering bederf
*Het remmen van letsel tijdens koelen
*Vertraagd verouderingsproces

Deze voordelen leiden tot een groter marktaandeel, gelijkwaardige vorm en een hogere kwaliteit van het product. 

De Xtend® regels om komkommers optimaal te bewaren worden in onderstaande tabel aangegeven:Voormeer informatie:
Ms.Andy Swersky
StePacL.A. Ltd 
Tel:+972 (0)4-987-2131
info@stepac.com
www.stepac.com

Publicatiedatum: