Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tomaten Alicante in problemen door Marokkaanse"

Asaja Alicante-Jóvenes heeft het Spaanse ministerie van Landbouw verzocht om de Spaans-Marokkaanse tomatencommissie bijeen te roepen. Tegelijkertijd verlangt de organisatie dat de Europese Commissie het verzoek van de producenten vervult en streng controleert of de Marokkanen zich houden aan het quotum dat is vastgesteld in het vrijhandelsverdrag dat op 1 oktober van kracht is gegaan.
 
De tomatenprijzen zijn op de markten met 37% gedaald en liggen lager dan de productiekosten. Dit is het gevolg van de goedkope Marokkaanse tomatenimporten in de EU. In het Franse Perpignan wordt 100 kg tomaten bijvoorbeeld voor 39 euro verkocht. Dat veroorzaakt grote verliezen bij de continentale producenten maar ook in het Spaanse buurland. „De goedkope Marokkaanse prijzen benadelen niet alleen de Spaanse telers, maar ook de Marokkaanse", verklaarde Eladio Aniorte, voorzitter van Asaja Alicante.
 
Deze prijscrisis bevestigd volgens Aniorte weer eens het machtsmisbruik binnen de levensmiddelketen. „De enigen die ervan profiteren zijn de grote supermarkten. De telers krijgen zo weinig als nooit tevoren, maar de consumenten betalen bij het Point of Sale dezelfde prijzen als wanneer de telers wel rendabele opbrengsten zouden krijgen. De prijsschommelingen weerspiegelen zich niet in de eindprijzen en dat is niet terecht", benadrukte de voorzitter.
 
De verliezen in de provincie Alicante hebben reeds meer dan 16 miljoen euro bereikt. De waarde van de jaarproductie ligt momenteel op 23 miljoen euro, terwijl dit vijf jaar geleden nog meer dan 39 miljoen euro was.

 

Publicatiedatum: