Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China: Wetenschappers willen groenten telen op de maan


Na een recent laboratoriumexperiment denken Chinese wetenschappers dat astronauten in de toekomst in staat zullen zijn om groenten in de ruimte te telen. Deng Yibing, adjunct-directeur van het Chinese Astronaut Research and Training Centre, vertelt dat het experiment zich richt op het dynamisch gebalanceerde mechanisme van zuurstof, koolstofdioxide en water tussen mensen en planten in een afgesloten systeem. Yibing legt uit dat er een cabine van 300 kubieke meter werd gemaakt om voldoende zuurstof, water en voedsel voor twee deelnemers te bieden gedurende het experiment. Er werden vier soorten groenten geteeld. Deze namen de koolstofdioxide in zich op en voorzagen de twee mensen in de cabine van voldoende zuurstof. Daarnaast konden ze verse groenten oogsten voor hun maaltijden. 

Het is de eerste keer dat er een dergelijk experiment wordt uitgevoerd in China. Yibing benadrukt dat het experiment extreem belangrijk is voor de lange termijn ontwikkeling van China's bemande ruimteprogramma.


De cabine, een gecontroleerd, ecologisch, levensondersteunend systeem (CELSS) werd gebouwd in 2011. Het is een model van de derde generatie van China's levensondersteunende systemen voor astronauten en zou moeten worden gebruikt voor buitenaardse basissen op de maan en Mars.

De introductie van CELSS kijkt naar manieren waarop astronauten voorzien kunnen worden van voldoende zuurstof, water en voedsel door middel van planten en algen in plaats van afhankelijk te zijn van voorraden die vanaf de lancering aanwezig zijn. Aan het onderzoek namen ook Duitse wetenschappers deel.
Publicatiedatum: