Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
beleidskader Goed gietwater glastuinbouw:

Grootschalige collectieve systemen nodig voor duurzame gietwatervoorziening

Voor een echt duurzame gietwatervoorziening voor de glastuinbouw zijn veelal grootschalige collectieve systemen noodzakelijk, waarbij bijvoorbeeld bij een drinkwaterbedrijf of een rioolwaterzuiveringinstallatie, een speciale 'gietwaterfabriek' wordt gerealiseerd. Dat wordt geconcludeerd in het beleidskader 'Goed gietwater glastuinbouw'. Voor de glastuinbouw is goed gietwater essentieel. Naast hemelwater wordt daarvoor nu vooral brak grondwater gebruikt, dat met omgekeerde osmose geschikt wordt gemaakt als gietwater. Hierbij ontstaat de afvalstroom brijn, waarin de zouten in het grondwater zijn geconcentreerd, dat wordt geloosd in de bodem. Voor de lange termijn en een duurzame glastuinbouw is dit een onwenselijke situatie. 

Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu, directie Duurzaamheid, in samenwerking met betrokken partijen een beleidskader opgesteld voor een duurzame gietwatervoorziening voor de glastuinbouw. In het beleidskader wordt een beeld geschetst van de verschillende mogelijkheden om in de gietwatervoorziening van de glastuinbouw te voorzien met de voor- en nadelen van de verschillende opties. 

De conclusie is dat voor echte duurzame oplossingen veelal grootschalige collectieve systemen noodzakelijk zijn, waarbij bijvoorbeeld bij een drinkwaterbedrijf of een rioolwaterzuiveringinstallatie, een speciale 'gietwaterfabriek' wordt gerealiseerd. Het gietwater moet dan vervolgens met een distributiesysteem naar de bedrijven worden gebracht. Dit vergt, zeker in de aanloopfase, grote inspanningen van alle betrokkenen, maar de huidige manier waarop de glastuinbouw in zijn gietwater voorziet, roept steeds meer weerstanden op. 

Zie voor meer informatie het beleidskader Goed gietwater glastuinbouw op de site van InfoMil.

bron: InfoMil via AgriHolland, 30/11/12 
Publicatiedatum: