Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terug- en vooruitblik België door Rik Van Laere

"Late en gematigde zomer: teelt zonder problemen"

"De zomer kwam pas eind juli en was al met al gematigd. Door het groeizame klimaat onder glas, verliep de teelt zonder al te grote problemen. Dit gold zeker voor serres met ontsmette bodems en serres die vooraf leeg lagen of een andere voorvrucht hadden." Dat schrijft Rik van Laere van Rijk Zwaan in Seeds & Service Kassla. 

"Vooral vanaf augustus werden opmerkingen gehoord over de houdbaarheid, soms veroorzaakt door bruine nerven. Het advies is om zoveel mogelijk koel en ontsmet water te gebruiken voor het beregenen van de sla of naspoelen van het geoogste product. Het belang op de veilingen van een snelle en goede koeling is evident. Koeling in de gehele keten is een must om de consument het verse product te geven waar hij recht op heeft. Wat opvalt, is dat jonge sla tot 47- 50 kilo, zeker in zessen geleverd, de beste bewaarresultaten heeft. Deze categorie voorziet de Belgische markt van de beste kwaliteit en zou eigenlijk altijd tot de beste prijsvorming moeten leiden. Om tijdig te starten in zomerse omstandigheden, zouden de categorie├źn 39 en 44 kilo samen kunnen worden aangeboden als lichte sla, nadien de 47-50 kilo als zware sla en de 53-56 kilo als extra zware sla. Ook zou kunnen worden nagedacht over een aangepaste verpakking om daarmee de houdbaarheid te bevorderen."

Ongelijkheid 

"Soms wordt na enkele zomerronden een lichte ongelijkheid waargenomen door een verouderde beregening, spuitdoppen of zoutplekken. Neem na iedere slateelt voldoende tijd om extra te gieten en zo de tweede steek voldoende nat te maken. Wat de rassen betreft blijft Cosmopolia RZ hoofdras voor een oogst van mei tot eind augustus. Van september tot half oktober zijn Zendria RZ en 42-166 RZ de oogstzekere rassen."

bron: Seeds & Service Kassla, Rijk Zwaan.
Publicatiedatum: