Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CTGB: 14 toelatingen en 3 uitbreidingen

Toelating Daconil 500 (7827N) vervalt

Het herregistratiebesluit ten aanzien van het etiket van Daconil is onlangs door het College gewasbeschermingsmiddelen en biociden afgegeven. Hierdoor verdwijnt onder meer de toelating voor vruchtgroenten onder glas (komkommer, meloenen, tomaten en augurken onder glas) en de onbedekte teelt van zomerbloemen. Voor deze toepassingen op het oude etiket is een aflevertermijn vastgesteld tot 1 juli 2013 en een opgebruiktermijn tot 1 januari 2014.
 
Toelatingshouder Syngenta gaf aan dat zij dit deel van het etiket niet heeft verdedigd in het herregistratieproces. Zodra dit besluit van de toelatingshouder bij de Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) is gemeld heeft deze de nodige acties ingezet. Hierbij bleek echter snel dat dit besluit onherroepelijk bleek. Daarop is een inventarisatie gedaan of het wegvallen van dit middel niet tot grote knelpunten in de bewuste teelten leidt. Zie het Inventariesatierapport van DLV.
 
Hierbij blijkt dat met name voor de beheersing van valse meeldauw in komkommer en de phytopthora beheersing in tomaat het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen te smal is. Ook is in de zomerbloementeelt het wegvallen van Daconil een gemis in de beheersing van bladvlekkenschimmels.
 
Uiteraard is door de CEMP bij de toelatingshouder ook verzocht om voor genoemde teelten een duurzamer alternatief voor Daconil te positioneren. Er zijn fungiciden in vruchtgroententeelten in aanvraag en in ontwikkelingsfase. Ten aanzien van de zomerbloemengroep ziet de sector graag Amistar Top gepositioneerd.
 
Of deze tijdig het gat dat door het wegvallen van Daconil ontstaat kunnen invullen, is uiterst onzeker. Ook doen wij hierbij nogmaals een oproep aan u als teler of adviseur. Indien u een concreet idee heeft voor de vervanging van Daconil dit aan LTO Groeiservice te melden.

Neem voor meer informatie contact op met een van de CEMP's: Jeannette Vriend, [email protected] of Harmen Hummelen, [email protected].

Het CTGB verleent verder veertien toelatingen en drie uitbreidingen. Bekijk de volledige lijst hier

Publicatiedatum: