Naar restwarmteopslag én nieuwe tomatenvariëteiten wordt gekeken

Canadees Big Marble Farms breidt uit met 10 hectare én 6 MW WKK

De Canadese groententeler Big Marble Farms heeft eind mei aangekondigd te gaan uit breiden. "We voegen 10 hectare aan kassen en een ultramoderne 6 MW warmtekrachtkoppelingsinstallatie toe," vertellen ze.  

Hierdoor krijgt Big Marble Farms een areaal van in totaal 45 hectare waarmee ze de groeiende vraag naar kasgroenten van hun groeiende glastuinbouw- en verpakkingsbedrijf kunnen ondersteunen.


Van links naar rechts, Big Marble Farms partners Rick Wagenaar, Ryan Cramer (directeur) en Albert Cramer 

West-Canada
Big Marble Farms is een tweede generatie familiebedrijf dat komkommers, mini-komkommers, trostomaten en vleestomaten teelt en verpakt. Ook willen ze binnenkort andere tomatenvariëteiten gaan telen.

Met de nieuwe kas zal het bedrijf zijn aanbod aan klanten in heel West-Canada kunnen uitbreiden.

“We hebben een passie voor telen, en dit is een mogelijkheid om ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen en jaarrond een stabiele hoeveelheid gezonde, lokale verse voeding aan te kunnen bieden," zegt Ryan Cramer, directeur en partner van Big Marble Farms. 

De nieuwe kas maakt het inderdaad mogelijk om jaarrond te telen en net als bij hun andere kassen zal de nieuwe kas ook uitgerust worden met groeilampen. Prins Greenhouses zal de bouw van de geraamte van de kas voor zijn rekening nemen, de rest van de constructie zal door lokale aannemers worden gedaan.

Foto van een van de huidige kassen van Big Marble Farms.

De kas verwarmen
Big Marble Farms heeft de Martin Energy Group uitgekozen om Siemens generatoren voor hun kas te leveren. Deze generatoren slaan afvalwarmte op en gebruiken dit om de kas te verwarmen. "Door afvalwarmte te gebruiken, verminderen de hoeveelheid aardgas die nodig is om onze faciliteiten te verwarmen, en verminderen we onze uitstoot." zegt Ryan. De ingebruikname van de kas staat gepland voor augustus 2020.

Big Marble Farms werkt samen met de Canadese stad Medicine Hat om te onderzoeken of hun WKK-project verbonden kan worden met de voorziening in de stad, zodat ze nog meer afvalwarmte kunnen opslaan. Het WKK-project is gedeeltelijk mogelijk gemaakt door financiering van het Custom Energy Solutions programma van Energy Efficiency Alberta, dat grote commerciële en industriële faciliteiten helpt om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

"We zijn dankbaar voor de steun van het team van Custom Energy Solutions  bij dit project," zegt Ryan. "De nieuwe toevoeging zal onze bestaande faciliteit verbeteren en de energiecentrale zal veilige, duurzame energie bieden zodat we kunnen blijven doen waar we het allerbeste in zijn. De investering helpt ons om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar veilige, efficiënte en milieuvriendelijke energie, terwijl we uitstekende lokale, verse producten kunnen blijven telen."

Voor meer informatie:
Big Marble Farms
www.bigmarble.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven