Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IGS en Total Systems zijn er klaar voor:

Slateelt op water komt wereldwijd uit de krop

Tholen - De teelt van sla op water begint langzaam populairder te worden en het is slechts een kwestie van tijd voordat alle vollegrondsteelt op water plaatsvindt. Tenminste, dat verwacht Frank Warnaar van Total Systems. Het bedrijf ziet veel mogelijkheden in het volledig geautomatiseerde teeltsysteem, zoals uitgewerkt door Inflatable Growing Systems IGS “De teler houdt schone handen en krijgt een hogere opbrengst.”


Fran Warnaar en Jan Botman op de Tuinbouw Relatiedagen in Venray

Op de Tuinbouw Relatiedagen in Venray zijn Warnaar en Jan Botman van Inflatable Growing Systems, helemaal klaar voor hun marktintrede. Botman is de ontwikkelaar van het teeltsysteem, terwijl Warnaar van Total Systems de kennis van de automatisering inbracht. Warnaar: “Dit is echt de toekomst. Binnen een half jaar zetten we de eerste installaties weg in Nederland en Groot Brittannië.” Maar ook Afrika, het Midden-Oosten en Amerika trekt de ondernemers aan. “Overal waar ze sla eten. Dus alle landen met een McDonalds”, lacht hij.

De verlengde vooropkweek van de slaplanten vindt plaats met een dichtheid van b.v. 60 planten per m2. Daarna worden ze op eindafstand van b.v. 14 per m2 gezet. Maar de compactheid van de teelt is volgens de twee niet het grootste voordeel. De verlengde vooropkweek, naar eindafstand in b.v. 6 à 7 teeltrondes (buitenteelt) geeft een enorme productie per vierkante meter over één teeltseizoen, vertelt Botman. “Normaal gezien kun je anderhalve teelt per jaar oogsten. Met dit systeem ga je over naar zes tot zeven teelten per seizoen. Je kunt continu doorgaan en hebt geen last van ziektes of grondmoeheid. Essentieel is wel om van begin af aan een weerbare plant te kweken. Geen stress. Met een weerbare plant heb je ook veel minder ziektedruk. Hierdoor kun je als teler gemakkelijk voldoen aan de steeds strenger wordende residunormen.”



Het teeltsysteem voorziet in een vlakke, op water drijvende bodem met opstaande randen. In een veelvoud van openingen in die bodem wortelen en groeien de planten in een speciaal op het systeem toegesneden houder.
Doordat de wortels in het water reiken, kan de groei ervan geoptimaliseerd worden. “Bovendien”, aldus Botman, “houd je met deze teelt de volledige controle over je product. Bij teelt in de grond kan er niet geoogst worden als het regent. Je hebt geen invloed op de grondsamenstelling en je bent afhankelijk van temperatuur en weersomstandigheden. Hier kun je alles beheersen. En je hoeft ook geen onkruid te wieden.” De waterlaag waarop de planten staan, wordt continu gemonitord en bemest.

Het systeem werd tot afgelopen zomer getest in Proeftuin Zwaagdijk. De verbeterde gemodificeerde versie wordt nu op de markt aangeboden. De twee merken behoorlijk wat interesse, ondanks dat het een grote investering is voor een bedrijf. “Als je het op alle kosten terugrekent per krop, is het goedkoper. Doordat je dus zo veel meer kunt oogsten”, verklaart Botman. De oogst vindt in hun systeem gerobotiseerd plaats. Wat blijft de rol van de teler dan nog? Botman: “Hij wordt een operator. Snijden en verpakken is nu nog handwerk, maar dat kunnen we ook automatiseren.” 

Geautomatiseerde teelt op water heeft volgens Warnaar de toekomst. “Je ziet het al bij aardbeien. Het is echt die controle die je hebt over je gewas. En je hebt een geheel schoon product.” Uit smaaktesten blijkt volgens de twee geen kwaliteitsverschil tussen gewas op water en gewas in de grond. Warnaar voorspelt: “Je gaat het zien gebeuren. Uiteindelijk gaat de hele vollegrondsteelt over. Prei, kolen, aardbeien, sla. Alles gaat op water.”

Voor meer informatie:
Jan Botman (e-mail)
Inflatable Growing Systems B.V.
telefoon +31638900656