Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stagnatie herstructurering en modernisering van tuinbouw:

Geen gesloten waterketen voor glastuinbouwgebied Waalblok

Glastuinbouwgebied Waalblok in ’s-Gravenzande krijgt geen gesloten waterketen. De gemeente Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Coöperatieve Waterzuivering Westland (CWW), de provincie Zuid-Holland en LTO Glaskracht hebben deze week gezamenlijk besloten om niet verder te gaan met de tweede fase van het pilotproject, omdat dit niet haalbaar blijkt. De economische omstandigheden en daarmee samenhangende stagnatie in de herstructurering en modernisering van de glastuinbouw zijn de belangrijkste oorzaak hiervan.

Het gebied Waalblok bestaat voornamelijk uit glastuinbouw. Met name in de zomermaanden is er relatief weinig kwalitatief goed gietwater beschikbaar. Het gebied heeft tegelijkertijd ook een historie van wateroverlast tijdens hevige of langdurige regenval, omdat er een tekort was aan waterberging. Zonder maatregelen zou de wateroverlast de komende jaren als gevolg van klimaatverandering steeds vaker problemen geven. Om bij hevige regenval voldoende water te kunnen opvangen en te kunnen beschikken over kwalitatief goed gietwater, ontwikkelden de betrokken partijen bij wijze van pilot het 4B-concept.

In het 4B-project wordt meervoudig ruimtegebruik voor waterberging gecombineerd met het sluiten van de waterketen en een duurzaam hergebruik van bedrijfswater. De 4 B’s staan voor het bergen van regenwater, het bufferen van bedrijfsafvalwater en proceswater, het bereiden van gietwater door zuivering van dit afvalwater en het begieten van teelten. Het eerste deel van het project, het oplossen van het waterbergingsprobleem, is in 2009 reeds gerealiseerd door de verbreding en goede doorstroming van een hoofdwatergang, een mogelijke peilstijging in het gebied en de aanleg van een waterbergingskelder onder de nieuw gebouwde kas van de firma Vreugdenhil. De tweede fase, het sluiten van de waterketen door onder andere een gietwaterzuivering en een distributienetwerk te bouwen, zal niet worden uitgevoerd.

Door de hoge investeringskosten en de ten gevolge van de economische situatie achterblijvende herstructurering en modernisering in het gebied is het risico op een onrendabele exploitatie te groot. Daar komt bij dat nieuwe wetgeving die het infiltreren van brijn, afkomstig van individuele osmose-installaties, verbiedt, is uitgesteld. Hierdoor is de noodzaak om nu reeds duurzame alternatieven te realiseren weg gevallen. De betrokken partijen vinden de risico’s die aan het project kleven dermate groot dat het niet verantwoord wordt geacht om er mee door te gaan. Ondanks het feit dat de doelen van de tweede fase van het pilotproject niet zijn gehaald, is er veel kennis en ervaring opgedaan met het ontwikkelen van een gesloten waterketen. Deze kan weer worden ingezet bij andere initiatieven binnen en buiten Westland.

Bron: Gemeente Westland
Publicatiedatum: