Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijn Schlatmann, Energy Matters:

"Er is altijd toekomst voor WKK"

"De Merit Order voor elektriciteitsproductie staat onder drukdoor nieuwe elektriciteitscentrales en import van elektriciteit", vertelt Stijn Schlatmann in de glastuinbouwnieuwsbrief van Energy Matters. "Dekolencentrales draaien voluit terwijl aardgasvermogen op basis van variabelekosten uit de markt wordt gedrukt. WKK redt het nog maar net, zie ook deBarometer die onlangs is verschenen. Dit is niet prettig voor de ondernemermet WKK en zeker ook niet gunstig voor het milieu. Daar waar WKK op een CO2emissie van circa 250 gr/kWh komt, zit stroom uit kolen op een uitstoot van 800gr/kWh. Zelfs met 30% bijstook van biomassa stoot een kolencentrale nog 530 grCO2 per kWh uit! Meer kolencentrales met biomassa betekent dus gewoon meer CO2emissie"

Kolencentrales bepalen voor een belangrijk deel van het etmaal demarktprijs. Het is voor WKK daarom goed nieuws dat de kolenbelasting weer isingevoerd. De EU heeft de maatregel goedgekeurd en per 1 januari 2013 wordt dekolenbelasting van kracht. De kolenbelasting heeft echter nog niet geleid toteen duidelijke stijging in de elektriciteitsprijzen van zo’n halve cent perkWh. Dit is vreemd, want de marktprijs zit op veel momenten nagenoeg op dekostprijs van kolenstroom. Kijken de handelaren eigenlijk wel vooruit, of latenze hun biedingen afhangen van de daghandel op APX? Dat laatste lijkt steedsmeer het geval. De Merit Order van vandaag de dag was 3 jaar geleden al voorspelbaar,maar was nergens in de toenmalige forwardprijzen voor 2012 terug te zien. Devoorspellende waarde van de forwardprijzen blijkt dus beperkt en is nietalleszeggend voor een lange-termijn voorspelling.

De toekomst voor WKK? Die isop basis van de forwardprijzen niet zo rooskleurig. Maar in onze ogen spelen ermeer dingen mee voor een goede toekomstvoorspelling. Zo lijkt deelektriciteitsproductiemarkt in een varkenscyclus terecht te komen die dehandelaren nog niet willen (of kunnen?) zien. De komst van duurzaam vermogen opbasis van zon en wind vraagt om flexibeler productie van elektriciteit en er isnog geen productiemiddel dat zo flexibel is als een gasmotor. WKK is in het verledenwel vaker afgeschreven en overbodig verklaard. Dus wat brengt de toekomst? Datweten we niet. Maar één ding weten we wel: Er is ALTIJD een toekomst voor WKK! 


Stijn Schlatmann is directeur van Energy Matters. www.energymatters.nl

Publicatiedatum: