Van Ruiten opende met een klein inkijkje op de recentelijk gehouden ledenenquête waarin naar voren is gekomen dat de energiekosten nog altijd het grootste zorgenkind is voor bijna alle telers. "De recessie waarin de economie zich bevindt, heeft geen directe link met de zorgelijke situatie in onze sector”, aldus Van Ruiten. "Natuurlijk is de kredietverlening lastig, zijn de financieringslasten hoger en lopen de betaaltermijnen in de groente op. Maar de oorzaak van de problemen in de tuinbouw zijn toch anders en meer divers." Van Ruiten doelde hiermee op de structurele druk op de prijsvorming en rendement, de groeiende internationale productie en toenemende import. De Nederlandse telers krijgen vooralsnog geen grip op dit probleem en vandaar dat STAP-voorzitter Jan Zegwaard en FloraHolland-directeur Timo Huges deze middag waren uitgenodigd als inleiders om hun visie op dit onderwerp toe te lichten.

Nico van Ruiten
Transporttarieven
De stijgende energiekosten laten LTO Glaskracht natuurlijk niet ongemoeid. “Recentelijk is er een in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek gestart naar prijsmanipulatie op de gasmarkt. Dit is voor ons de aanleiding om ons eens hardop af te vragen of de gasmarkt niet de volgende 'vrije' markt is waar de consument en de ondernemer niet langer veilig zijn. We zullen dan ook de Nederlandse overheid en de NMa oproepen om maximaal alert te zijn op de ontwikkelingen binnen het Engelse onderzoek. Tevens pleiten wij voor transparantie omtrent de stijgende transportkosten die de energiebedrijven dit jaar weer hebben doorgevoerd”.Van Ruiten benadrukte dat zijn organisatie een extra impuls zal gaan geven aan het controleren van deze rekeningen en niet kloppende zaken aan te kaarten bij de energiemaatschappijen. Als reactie hierop meldde Peter de Boer van netbeheerder Stedin zich met de boodschap dat hij zich goed kan voorstellen dat deze stijgende kosten veel vraagtekens veroorzaken in tuinbouwland. De Boer zei open te staan voor een gesprek met Glaskracht om een toelichting te geven bij de stijgende transporttarieven.Van Ruiten is van mening dat de afschaffing van het Productschap Tuinbouw door de nieuwe regering in historisch perspectief en economisch opzicht een grote vergissing zal blijken. “"Het is onverantwoord, men begraaft haar eigen topsectorenbeleid en de uiteindelijke rekening komt bij de ondernemer te liggen. Hoe onverstandig en onzorgvuldig kan men zijn in het naleven van politieke ideologie.”"

Plantgezondheisfonds
Terugkijkend op de situatie omtrent de paprikasnuitkever Pepper Weevil, uit Van Ruiten alle lof naar de telers die zelf melding hebben gedaan van de vondst. "Dankzij de inzet van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker, FrugiVenta en de PT hebben we ervoor kunnen zorgen dat deze telers 50 % van de getroffen schade vergoed hebben gekregen." Ook bij de recente vondst op 15 november is staatssecretaris Co Verdaas op bezoek geweest bij de getroffen teler. Hij heeft hierbij aangegeven achter de maatregelen vanuit de sector te staan.” LTO Glaskracht werkt mee aan de totstandkoming van het plantgezondheidsfonds en hoopt komend jaar haar leden te benaderen met een voorstel.”Voorafgaand aan de ledenbijeenkomst vergaderde ook de Ledenraad van LTO Noord Glaskracht. Van Ruiten betreurde het ontbreken van vicevoorzitter en paprikateler Aad van Dijk, die afgelopen jaar besloot om een punt te zetten achter zijn tuindersbestaan. Van Dijk zal wegens privé omstandigheden niet langer invulling geven aan zijn bestuursfunctie.