Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijsvorming, onderzoeksprogramma's en energiemarkt aangekaart bij ledenbijeenkomst LTO Noord Glaskracht

"Wij ademen mee met de sector"

Tholen - Ruim een derde van de tuinders zit in bijzonder beheer. Deze zorgelijke situatie in de Nederlandse tuinbouw is voor LTO Noord Glaskracht een belangrijke reden om zich komend jaar ook weer onverminderd hard te blijven maken voor de belangen van haar aangesloten leden. Dat maakte voorzitter Nico van Ruiten gisteren kenbaar tijdens de jaarlijkse ledenbijeenkomst waarin de discussie rondom rendement en markt de boventoon voerde.

Van Ruiten opende met een klein inkijkje op de recentelijk gehouden ledenenquête waarin naar voren is gekomen dat de energiekosten nog altijd het grootste zorgenkind is voor bijna alle telers. "De recessie waarin de economie zich bevindt, heeft geen directe link met de zorgelijke situatie in onze sector”, aldus Van Ruiten. "Natuurlijk is de kredietverlening lastig, zijn de financieringslasten hoger en lopen de betaaltermijnen in de groente op. Maar de oorzaak van de problemen in de tuinbouw zijn toch anders en meer divers." Van Ruiten doelde hiermee op de structurele druk op de prijsvorming en rendement, de groeiende internationale productie en toenemende import. De Nederlandse telers krijgen vooralsnog geen grip op dit probleem en vandaar dat STAP-voorzitter Jan Zegwaard en FloraHolland-directeur Timo Huges deze middag waren uitgenodigd als inleiders om hun visie op dit onderwerp toe te lichten.


Nico van Ruiten

Transporttarieven

De stijgende energiekosten laten LTO Glaskracht natuurlijk niet ongemoeid. “Recentelijk is er een in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek gestart naar prijsmanipulatie op de gasmarkt. Dit is voor ons de aanleiding om ons eens hardop af te vragen of de gasmarkt niet de volgende 'vrije' markt is waar de consument en de ondernemer niet langer veilig zijn. We zullen dan ook de Nederlandse overheid en de NMa oproepen om maximaal alert te zijn op de ontwikkelingen binnen het Engelse onderzoek. Tevens pleiten wij voor transparantie omtrent de stijgende transportkosten die de energiebedrijven dit jaar weer hebben doorgevoerd”.Van Ruiten benadrukte dat zijn organisatie een extra impuls zal gaan geven aan het controleren van deze rekeningen en niet kloppende zaken aan te kaarten bij de energiemaatschappijen. Als reactie hierop meldde Peter de Boer van netbeheerder Stedin zich met de boodschap dat hij zich goed kan voorstellen dat deze stijgende kosten veel vraagtekens veroorzaken in tuinbouwland. De Boer zei open te staan voor een gesprek met Glaskracht om een toelichting te geven bij de stijgende transporttarieven.

Van Ruiten is van mening dat de afschaffing van het Productschap Tuinbouw door de nieuwe regering in historisch perspectief en economisch opzicht een grote vergissing zal blijken. “"Het is onverantwoord, men begraaft haar eigen topsectorenbeleid en de uiteindelijke rekening komt bij de ondernemer te liggen. Hoe onverstandig en onzorgvuldig kan men zijn in het naleven van politieke ideologie.”"

Van Ruiten: "Nu het Productschap Tuinbouw gaat verdwijnen, staan programma's als Kas als Energiebron, Glastuinbouw waterproof en Plantgezondheid onder druk. De glastuinbouw steekt jaarlijks zo'n € 9 miljoen via het Productschap Tuinbouw (PT) in deze drie programma's. 'In 2014 gebeurt dat niet meer en ook onze eigen rol als ondernemersorganisatie zal hierdoor veranderen.' Van Ruiten doelde hiermee op het overnemen van PT-taken. "Het is een flinke uitdaging voor ons om dit soort programma's onder onze hoede te nemen. Wij beschikken natuurlijk niet over grote onderzoeksbudgetten en het is vanzelfsprekend niet mogelijk om dit vanuit onze contributie te vergaren. Maar we kunnen als belangenbehartiger wel een duidelijke rol aannemen om de juiste partijen bij elkaar te brengen om tot een oplossing te komen."Plantgezondheisfonds

Terugkijkend op de situatie omtrent de paprikasnuitkever Pepper Weevil, uit Van Ruiten alle lof naar de telers die zelf melding hebben gedaan van de vondst. "Dankzij de inzet van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker, FrugiVenta en de PT hebben we ervoor kunnen zorgen dat deze telers 50 % van de getroffen schade vergoed hebben gekregen." Ook bij de recente vondst op 15 november is staatssecretaris Co Verdaas op bezoek geweest bij de getroffen teler. Hij heeft hierbij aangegeven achter de maatregelen vanuit de sector te staan.” LTO Glaskracht werkt mee aan de totstandkoming van het plantgezondheidsfonds en hoopt komend jaar haar leden te benaderen met een voorstel.”

Voorafgaand aan de ledenbijeenkomst vergaderde ook de Ledenraad van LTO Noord Glaskracht. Van Ruiten betreurde het ontbreken van vicevoorzitter en paprikateler Aad van Dijk, die afgelopen jaar besloot om een punt te zetten achter zijn tuindersbestaan. Van Dijk zal wegens privé omstandigheden niet langer invulling geven aan zijn bestuursfunctie.

Eenmalige contributieverlaging

Desalniettemin eindigde het resumé van Van Ruiten wel in positieve stemming. "“Helaas zijn er dit jaar bedrijven afgevallen, maar we hebben gelukkig ook 50 nieuwe leden mogen verwelkomen. Momenteel zijn er 1200 leden aangesloten die in totaal 4700 hectare glas vertegenwoordigt. De begroting en contributie voor 2013 is vastgesteld. De tarieven blijven ongewijzigd. Er is alleen besloten om een extra staffel in te voeren voor bedrijven groter dan 20 hectare. Dankzij goede financiële resultaten van onze vereniging hebben we besloten om een eenmalige korting van 10 procent te geven op de contributie voor komend jaar. Juist in deze tijden neem ik aan dat dit geen bezwaren oplevert. We ademen als het ware mee met de sector.”"