Glastuinbouw Westlandse Zoom krijgt 21,5 hectare terug

Zoals in heel Nederland stagneert ook in Westland de woningmarkt, vooral in het middeldure en dure segment. Daarom wordt het woningbouwprogramma en het ontwikkelingstempo in De Westlandse Zoom aangepast. Dat houdt onder andere in dat in totaal een gebied van 21,5 hectare aan de glastuinbouw 'teruggegeven' wordt.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij de herziening van de plannen voor De Westlandse Zoom is dat de kwaliteiten die De Westlandse Zoom zo bijzonder maken, zoals de aanleg van veel groen en water en de verbinding van recreatieve routes van de kust naar Midden-Delfland, zoveel mogelijk overeind blijven. Het uitgangspunt dat de nieuw te ontwikkelen woonbuurten een aantrekkelijk vestigingsmilieu moeten bieden aan de internationale gemeenschap in Den Haag en omgeving wordt grotendeels losgelaten. Bouwen voor de Westlandse markt wordt het nieuwe uitgangspunt.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de eerdere plannen is dat er in het deelgebied Kwintsheul geen woningbouw komt. In totaal wordt een gebied van 21,5 hectare ‘terug gegeven’ aan de glastuinbouw.

Deelgebied De Duinen, en dan voornamelijk het deel direct langs de kust, blijft de toplocatie van De Westlandse Zoom. De locaties waar de woningen letterlijk in het duinlandschap worden gebouwd, behouden hun exclusieve karakter. In het plan voor Monster Noord komt ruimte voor recreatieve voorzieningen. In deelgebied De Gouw wordt de woningbouw uitgebreid met 5,7 hectare.

De groene buffer langs de Paul Captijnlaan in Poeldijk zal als transformatiegebied worden aangewezen. Dit betekent dat er meerdere functies mogelijk zijn in deze ecologische zone. In de plannen voor Het Dorp in Poeldijk verandert er niets. Met Jumbo worden afspraken gemaakt voor de realisatie van een nieuwe supermarkt langs de Rijsenburgerweg.Daar waar de gebieden een andere invulling krijgen, zullen bestemmingsplannen worden aangepast. De aangepaste bestemmingsplannen krijgen een flexibele opzet om beter te kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden. De nieuwe bestemmingsplannen maken het mogelijk om tot 2030 in totaal circa 2.900 woningen te bouwen in De Westlandse Zoom.

Zie voor meer informatie de site van de Gemeente Westland.

bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.