Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sundrop Farms teelt tomaten in woestijn

Voedselprijzen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen door misoogsten en een tekort aan onder meer maïs en soja. De verwachting is dat deze trend zich door zal zetten en dat we te maken krijgen met een wereldwijde voedselcrisis. Philipp Saumweber wil dat voorkomen. Hij heeft een revolutionair systeem ontwikkeld waarmee hij voedsel kan produceren in de woestijn.


Sundrop Farms

Saumweber heeft zich hiervoor gevestigd in Australië op ongeveer drie uur rijden van Adelaide. Daar heeft hij een groot stuk land gekocht waar hij een futuristische kas heeft geplaatst. In die kas lukt het hem om van niets, iets te maken. Hij gebruikt de zon om het zout uit zeewater te maken, zodat de kas hiermee bewaterd, verhit en verkoeld kan worden. Zo maakt hij de kas geschikt om er grote hoeveelheden groenten te verbouwen. Dit gaat het hele jaar door en het gebruik van beschermingsmiddelen is niet nodig. Tot nu toe zijn er al tonnen tomaten, paprika’s en komkommers geproduceerd en heeft Sundrop Farms, zoals het bedrijf van Saumweber heet, zich ook uitgebreid naar Qatar.

Supermarktcontracten

Met deze enorme oogst kan Sundrop Farms alleen maar een succes genoemd worden. Inmiddels staan investeerders en supermarkten in de rij om een samenwerking met het bedrijf aan te gaan. Dankzij investeerders wordt een nieuwe kas gefinancierd, die 40 keer zo groot wordt dan de huidige kas. Daarin kunnen 2,8 miljoen kilo tomaten en 1,2 miljoen kilo paprika worden geproduceerd, die vervolgens via de supermarkt weer verkocht worden.

Voedselcrisis afwenden

Experts zijn het er over eens dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De Nederlandse waterengineer Reinier Wolterbeek werkt als project manager voor Sundrop en zegt: “The sky is the limit. We zijn allemaal jong en ambitieus en hebben tuinders, economen en supermarktinkopers laten zien dat wat we doen, werkt en commercieel interessant is en dat het nu ook mogelijk is om proteïne te verbouwen in deze gesloten kasomgevingen. En dat betekent niets minder dan dat we de wereld kunnen voeden.”

Bron: Duurzaamnieuws.nl, Guardian, odenow.nl
Publicatiedatum: