Vorig jaar zette Christiaan Vogelaar zijn product via een handelshuis nog af bij retailer Lidl: een oogstgewicht van 280 gram was toen zijn streven. Dit jaar heeft hij andere afnemers en focust hij op de zwaarste sla. “Met Cosmopolia RZ kan ik sowieso alle kanten op.” Vogelaar: “Wat de perfecte sla is? Als je je ogen dicht doet en dan een krop sla voor je ziet: dát is de perfecte krop!” Christiaan Vogelaar teelt nog maar relatief kort sla maar blijkt al een echte liefhebber. Om te voldoen aan de eisen van zijn afnemer, koos hij op advies van zijn voorlichter Cosmopolia. “Er zijn niet zoveel rassen beschikbaar die hetzelfde gewicht weten te halen.” Ook het goede resistentiepakket en de mooie kropopbouw zijn voor Vogelaar belangrijke voordelen van het ras, ook omdat het hem een rustig en goed gevoel geeft. “Kwaliteit geeft plezier in werk”, zeg ik altijd.

5 cm-potten

Vogelaar oogst de laatste sla half december en ligt dan een korte periode leeg. In februari start hij vervolgens met 2 setjes Jannica RZ. “Die oogst ik wat lichter met 250 tot 280 gram, zodat ik niet te lang zonder product zit.” Vanaf begin maart plant hij vervolgens Cosmopolia. Dit doet hij jaarrond in 5 cm-potten, wat zowel de uniformiteit als de snelheid ten goede komt. “In alle vijf de rondjes win ik daardoor 2 dagen. Met die 10 dagen kan ik precies een extra vak van 16.000 stuks planten! Verder zit ik hier op hele zware grond. Met 5 cm-potten heb je dan veel voordeel van het grotere oppervlak van de kluit: het zorgt voor een betere beworteling.”

Vogelaar staat constant in contact met zijn afnemer Versland. Als er eens vraag naar lichtere sla is, kan hij die vaak ook leveren. “Het voordeel van Cosmopolia is dat hij met 280 gram al een mooie bol heeft gevormd. Al blijf ik het liefst in een vast ritme, want vaak ben ik in mijn eentje.” Wel heeft hij bewust 14 planten per m2 aangehouden. “12 per m2 had ook gekund, maar dan ben je minder flexibel. Om dezelfde reden start ik altijd met een kleine plant: zo kan ik wat langer over het planten doen. Bovendien zorgt een kleiner plantje altijd voor een betere weggroei.”

Goede test

Typerend voor Cosmopolia is volgens de teler dat hij ‘een bak water’ nodig heeft. “Na het planten giet ik de eerste twee weken ‘om de dag’. De derde week geef ik twee keer 15 millimeter en daarna kijk ik de stand van het gewas aan. De laatste 10 tot 12 dagen geef ik sowieso niets meer.” In de derde week van augustus werd het gewas echt getest. Toen liep de temperatuur in de kas op tot maar liefst 36 graden. “Toen heb ik mijn ogen maar even dichtgeknepen en er het beste van gehoopt. Gelukkig kwam Cosmopolia er prima doorheen.” 

bron: Seeds & Service Kassla, Rijk Zwaan.