Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'trostomaten groeien beter dankzij hogere lichtopbrengst'

Prominent stapt over op Optipar+ lichtsysteem

Prominent is een begrip op het gebied van trostomaten. De telersvereniging innoveert op alle terreinen. Zo begon Prominent in 2003 een gezamenlijk teeltbedrijf voor de toepassing van groeilicht. In 2012 was het tijd voor een nog betere installatie: een hogere lichtopbrengst moet de groei van de tomaten bevorderen. “Nu de hoeveelheid lux en micromol groter is, kunnen we meer grove trostomaten produceren. Dat betekent een hogere opbrengst in gewicht én in omzet”, aldus Marco van Noord, manager teeltbedrijven Prominent Groeneweg.


Achtergrond

Prominent is een telersvereniging van 23 trostomatenkwekers uit het Westland.
Om gezamenlijk ervaring op te doen met nieuwe teeltsystemen, technieken en logistiek heeft de vereniging een eigen distributiecentrum en twee teeltlocaties in ’s-Gravenzande op de Groeneweg. Prominent is gespecialiseerd in trostomaten en wel in uiteenlopende smaken en maten: van cherry- (20-25 gram) en cocktailtomaatjes (40 gram) tot middelgrote (100 gram) en grove tomaten (160 gram). Prominent Groeneweg I was in 2003 de eerste collectieve teeltlocatie van
7 hectare groot. Die werd opgezet om kennis op te doen met het telen van tomaten onder groeilicht, zodat ook in de winterperiode trostomaten kunnen worden geteeld. Op basis van de positieve ervaringen bij Prominent Groeneweg zijn de aangesloten kwekers ook op hun eigen bedrijf met assimilatiebelichting gaan werken.


Het project

Na negen jaar waren de lampen voor de tweede keer toe aan vervanging. Prominent Groeneweg I werkt van half oktober tot begin maart met assimilatiebelichting.
De lampen branden in die periode circa 2.200 uur. Hun levensduur is ongeveer 10.000 uur. Maar er was meer aan de hand dan alleen vervanging van de lichtbronnen, vertelt Marco van Noord, manager van de teeltbedrijven Prominent Groeneweg I en II. “De condensatoren moesten ook vervangen worden. Daarnaast wilden we meer licht. De – conventionele – belichting vond plaats met vijf armaturen per tralie die per stuk 600 Watt verbruikten. De lichtopbrengst was 9.600 lux en 128 micromol. Dat was net te weinig om de planten te laten groeien. Met name op donkere dagen. We wilden niet meer afhankelijk zijn van de buitenomstandigheden.”

Toen tot vervanging van de complete installatie was besloten, was ook meteen duidelijk dat Prominent niet voor dezelfde armaturen zou kiezen. “Die waren nogal storingsgevoelig. Als de spanning op het net veranderde, veranderde de lichtopbrengst mee.” Zodoende ging Prominent begin 2012 op zoek naar nieuwe armaturen.




De oplossing

Prominent ging daarbij niet over één nacht ijs. De tomatentelers bekeken in eerste instantie vijf verschillende armaturen. Na een eerste selectie mochten drie fabrikanten een voorstel doen. Na een drie maanden durende selectieprocedure viel in mei 2012 de beslissing: het werd de Optipar+ van Philips Indal.

Marco van Noord noemt de voornaamste overwegingen: “De omvang van Philips Indal en het vertrouwen dat het bedrijf, mede door de lange ervaring in de tuinbouw, uitstraalt. De armatuur zelf heeft ook een aantal belangrijke voordelen.”
Hij doelt op de positie van het ballasthuis met de elektronische voorschakelapparatuur (EVSA). Dat zit boven de reflectorunit van de armatuur. Daardoor is de Optipar+ al snel 20 procent kleiner dan de armaturen van concurrenten. Philips Indal is er op die manier in geslaagd de daglichtonderschepping tot een minimum te beperken. “Een armatuur is in de winter nuttig, maar in de zomer is er een nadeel aan verbonden: het zonlicht wordt erdoor tegengehouden. Doordat de Optipar+ zo compact is, is het verlies minimaal. Bovendien kan de reflectorunit worden verwijderd. Dat gaan we zeker doen in de maanden dat we geen groeilicht nodig hebben. Dan kan het zonlicht ongehinderd de planten bereiken. Bijkomend voordeel is dat de reflector en de lampen minder snel vuil worden.”

Marco noemt ook de open reflectorconstructie. Die zorgt voor een hogere lichtopbrengst en een betere interne koeling. Dat vertaalt zich in een langere levensduur van de lamp. René Polak, accountmanager assimilatiebelichting Philips Indal, bevestigt dat: “Bij ons gaat de lichtbron langer mee. Minimaal 14.000 branduren,” besluit René.

Voor meer informatie:
www.lighting.philips.nl
www.indal-lighting.nl
r.polak@indal.nl



Publicatiedatum: