Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

René van Rensen, Fresh Studio:

“Telen zonder de juiste basis is een dagelijkse strijd voor Vietnamese telers"

Door de groei van de tuinbouwsector in Vietnam gaat het team van Fresh Studio zijn adviesdiensten uitbreiden door telers ook technologieën voor de tuinbouw aan te bieden. "We richten ons op technologieën die telers kunnen gebruiken in hun huidige teeltsysteem, zoals zaden, substraat en kassenfolie. In combinatie met een ervaren team dat technische ondersteuning biedt, assisteren we telers zodat ze met deze technologieën een succesvollere oogst kunnen bereiken," legt René van Rensen van Fresh Studio uit. “Zonder de juiste basis van producten en technische ondersteuning is telen een dagelijkse strijd."

Tijdens de HortEx show in Vietnam

Grote vraag naar kennis
Twee weken terug, tijdens HortEx in Vietnam, had het team van Fresh Studio het enorm druk door de vele bezoekers. Het Vietnamese bedrijf levert al enige tijd adviesdiensten voor de Vietnamese tuinbouwsector en biedt ondersteuning aan honderden telers in het land.

Vorig jaar werd de Fresh Academy opgericht om hen hierbij te helpen: de academie biedt praktische training voor Vietnamese trainers waardoor de kennis over de tuinbouw zich snel uit kan breiden in de sector. Volgens René is de vraag naar ontwikkeling, kennis en ondersteuning zeer groot onder Vietnamese telers.

Tuinbouw ontwikkelt zich snel
“De tuinbouwsector in Vietnam ontwikkelt zich snel. Telers willen graag leren en hun vaardigheden uitbreiden," vertelt René. "Dit geldt voor de regio Dalat, dat bekend staat om zijn tuinbouw, maar ook voor andere regio's, zoals Moc Chau in het noorden van het land, waar we onlangs een nieuw kantoor geopend hebben."

Hij gaat verder: "In heel Vietnam en in de omringende landen groeit de vraag naar verse producten, maar voor een veilige en duurzame productie is er is nog steeds ruimte voor verbetering. Gelukkig steunt de Vietnamese overheid de sector en willen ze graag een hightech glastuinbouwproductie opzetten, onder andere door middel van project initiatieven die de sector verder kunnen laten ontwikkelen." 

Zo gaat Fresh Studio later dit jaar bijvoorbeeld helpen bij de bouw van acht kwekerijen in de provincie Son La." Dankzij dit project krijgen telers in Son La toegang tot zaailingen van betere kwaliteit, zodat ze betere en gezondere gewassen kunnen telen. Bijzonder aan dit project is dat alle kwekerijen beheerd zullen worden door lokale vrouwelijke telers, omdat gelijkheid een belangrijk doel van het project is."

Een kleine kwekerij in Moc Chau. De verschillen in de zaailingen zijn zo duidelijk zichtbaar.

Vraag naar benodigd materiaal
Als gevolg van deze marktontwikkelingen groeit ook de vraag naar betere materialen. "Telers die bereid zijn om te investeren in hun bedrijf beginnen met de basismaterialen: variëteiten, substraat, een kas en folie. Als deze basis ontbreekt, blijft het lastig om te telen." Daarom heeft Fresh Studio zijn adviesdiensten uitgebreid en bieden ze nu ook oplossingen voor de teelt. Het huidige assortiment bestaat uit variëteiten (Semillas Fito, Pop Vriend Seeds, Agrico), substraat (BVB Substrates), biologische gewasbeschermingsmiddelen (Koppert), kassenfolie (Agripolyane) en de producten van Royal Brinkman.

Betaalbaar en direct bruikbaar
Op de Vietnamese markt hebben telers vaak niet veel kapitaal, legt René uit. "We hebben ervoor gekozen om ons te richtten op producten die direct bruikbaar zijn voor telers. Deze producten zijn betaalbaar en laten direct resultaat zien."

"Een geïmporteerde kas zal zeker voor betere gewassen zorgen, maar alleen als de telers ervoor zorgt dat hij alle benodigde elementen toevoegt voor een succesvolle teelt en voldoende kennis en managementvaardigheden heeft. We zien vaak dat telers hier nog problemen mee hebben, waardoor ze niet alles uit hun gewassen kunnen halen. Daarom is de markt voor investeringen in geavanceerde hardware nog steeds beperkt. Hier richten wij ons echter niet op, maar we zijn natuurlijk bereid om telers door te verwijzen naar bedrijven die dit wel aanbieden."


Een bezoek aan een aardbeienteler in Da Lat met BVB Substrates

R&D locatie
De producten worden getest en gedemonstreerd bij de R&D-locatie van Fresh Studio in Dalat, een bedrijf van 1,1 hectare met veel kassen en productie in de vollegrond. "Bij onze nieuwe activiteiten draait het niet alleen om de verkoop, het gaat om het aanbieden van betrouwbare oplossingen aan telers", legt René uit. 

“We hebben de producten zelf getest en weten dat ze van betrouwbare leveranciers komen. En we zullen deze diensten naast onze adviesdiensten blijven aanbieden, zodat we telers bij het gehele teeltproces kunnen blijven begeleiden."

Adviesdiensten en gewasondersteuning blijven de belangrijkste diensten die het bedrijf levert. Nieuw hierbij is de samenwerking met Groen Agro Control. Door deze samenwerking maakt Fresh Studio het mogelijk voor telers om hun monsters naar Nederland te sturen om ze daar te laten testen. Naast dat dit betaalbaarder en betrouwbaarder is, legt René uit hoe belangrijk het advies is dat bij de testresultaten wordt aangeboden.

"Het meten van een EC of pH is niet genoeg als je wilt weten hoe je je bemesting moet aanpassen. Met de toenemende hectares waar op water wordt geteeld, is advies over hoe de bemesting moet worden aangepast ontzettend belangrijk. We zijn daarom blij dat we deze service samen met Groen Agro Control kunnen aanbieden, omdat we hierdoor de telers in Vietnam nog beter kunnen ondersteunen, of ze nu onze technologieën kopen of niet."

Sla die op water wordt geteeld bij de Fresh Studio R&D locatie in Dalat

Voor meer informatie:
René van Rensen
Fresh Studio
5B, Lane 111, Xuan Dieu Street, Quang An Ward, Tay Ho District,
Hanoi, Vietnam
Tel: +84 437 591 380
rene.van.rensen@freshstudio.vn
www.freshstudio.vn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven