Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Copa en Cogeca roepen op tot behoud landbouwuitgaven EU

In het vooruitzicht van de Buitengewone Europese Raad van donderdagnamiddag, organiseerden Copa en Cogeca, de koepels van Europese landbouworganisaties en hun coöperaties, donderdagmiddag een persconferentie waarop ze hun eis voor het behoud van de landbouwuitgaven in de Europese begroting nog eens beklemtoonden. 

“De Europese landbouwsector levert een belangrijke bijdrage in de strategie EU 2020 voor groei en tewerkstelling. Maar de vermindering van de landbouwuitgaven dreigt hier stokken in de wielen te steken en brengt de voedselvoorziening en de tewerkstelling in de landelijke gebieden in gevaar”, zo wordt gesteld. Copa-voorzitter Gerd Sonnleitner herinnerde er aan dat de agrovoedingssector in Europa ongeveer 40 miljoen mensen te werk stelt. “Bovendien is de vraag naar voedsel stijgend. Landbouwers krijgen het nochtans alsmaar moeilijker om rond te komen. Het gemiddeld landbouwinkomen bedraagt maar de helft van het inkomen in andere sectoren. De voorstellen die nu worden gedaan zouden tot gevolg hebben dat de rechtstreekse inkomenstoeslagen in sommige landen met 30 % moeten dalen, wat totaal onaanvaardbaar is”, aldus de voorzitter.

Christian Pèes, voorzitter van Cogeca, wees er op dat de landbouwuitgaven in Europa minder dan 1 % uitmaken van de totale openbare uitgaven in de EU (Europees en nationaal), terwijl ze bovendien de jongste jaren steeds verminderd zijn. En dat op een ogenblik dat in andere landen zoals de Verenigde Staten, China en Brazilië alsmaar meer wordt geïnvesteerd in de landbouw. Dit brengt de toekomst van de Europese landbouw in gevaar. 
Copa-Cogeca verwees ook naar de oproep die werd gelanceerd door Commissievoorzitter Barroso en meerdere fracties van het Europees Parlement voor een stevig landbouwbeleid met voldoende financiële middelen. “Dat is in de periode van economische crisis die we nu doormaken belangrijker dan ooit”, zo werd benadrukt. 

Bron: Copa Cogeca via sillonbelge.be
Publicatiedatum: