Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prei-export heeft vorst nodig

"Preiprijzen op behoorlijk niveau"

Tholen - De export van prei naar Duitsland verloopt momenteel vrij rustig. "De grote handelaren in dat land hebben nog voldoende productie en er gaan kleine hoeveelheden naar kleine handelaren. Daarnaast is er meer dan voldoende Duitse prei voorhanden, met name in de Pfalz is dit jaar zeer veel aangebouwd. Zolang de temperaturen niet onder het vriespunt zakken, zal er ook niet veel veranderen. En dat blijft nog wel even zo vrees ik. Nu gaan er nog wat late tomaten, witloof en sla naar Duitsland, maar over het algemeen is het vrij rustig", vertelt een exporteur.

"Desalniettemin blijven de preiprijzen op de Belgische veilingen van behoorlijk niveau. Vorige week in de loop van de week lag de prijs rond de 40 cent kilo en vorige week vrijdag was dat zelfs 50 cent. Zeker in vergelijking met vorig jaar zijn dat goede prijzen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er wel wat vraag uit andere Europese landen komt. Vorig jaar rond deze tijd waren de prijzen lager doordat er ook uit andere landen minder vraag was, net zoals toen is het nu afwachten totdat het begint te vriezen."

"Ik denk dat er meer vraag naar prei is uit Engeland en een paar zuiderse landen. Het is niet dat er minder productie is, maar net zoals met het hardfruit wachten de telers om niet alles tegelijk op de markt te gooien."