Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In 2013 ook subsidie voor invoeding elektriciteit bij bestaande SDE(+) beschikkingen

Vanaf uiterlijk februari 2013 komt elektriciteitsproductie - die wordt ingevoed op een installatie of een directe lijn - in aanmerking voor subsidie. Dat is het plan van de Minister van Economische Zaken. Dit geldt voor elektriciteitproducenten met een SDE(+) beschikking van 2008 tot en met 2011. Het gebruik van energie in de productie-installatie zelf blijft net als voorheen niet voor subsidie in aanmerking komen.

Elektriciteitswet

Op grond van de wet "Implementatie van het Europese derde energiepakket" moeten eigenaren van netten die geen publiek net zijn, voor 20 november aan de NMa laten weten of zij gebruik willen maken van de mogelijkheid om hun infrastructuur aan te merken als een gesloten distributiesysteem. In het licht van deze keuze is het voor de neteigenaren van belang om te weten of zij gelet op hun subsidiebeschikking ook voor het aanmerken van hun infrastructuur als directe lijn kunnen kiezen.

Door de voorgenomen wijziging van de SDE(+) voor de beschikkingen van 2008-2011 zorgt de Minister ervoor dat deze producenten geen subsidierechten zullen verliezen wanneer zij kiezen voor de aanmerking als directe lijn. Zonder deze wijziging zou in dat geval wel een deel van de stroomproductie buiten de subsidierechten kunnen vallen, omdat alleen elektriciteit die wordt ingevoed op het openbare net voor SDE in aanmerking komt.

Directe lijn of gesloten distributiesysteem

In de Elektriciteitswet 1998 is het zo geregeld dat er in hoofdlijn drie soorten elektriciteitsinfrastructuur zijn: netten beheerd door een netbeheerder, gesloten distributiesystemen (een net zonder netbeheerder waarvoor aparte regels gelden) en directe lijnen. Sommige partijen (al dan niet met eigen productie) beschikken over hun eigen infrastructuur om in hun energiebehoefte te voorzien.
Zij kunnen in dat geval gebruik maken van de mogelijkheid om hun infrastructuur als een gesloten distributiesysteem of een directe lijn te zien. Beide soorten zijn bij de implementatie van het Europese derde energiepakket in de wet geïntroduceerd, met ingang van 20 juli 2012.

Publicatie ministeriële regeling

De ministeriële regeling waarin dit wordt geregeld zal naar verwachting in januari 2013 worden gepubliceerd. Zodra de regeling is gepubliceerd zal Agentschap NL hierover communiceren. In verband met de korte termijn waarop ondernemers moeten beslissen, communiceert de Minister van Economische Zaken vooruitlopend op publicatie van de ministeriële regelingen langs deze weg over deze voorgenomen wijziging.

Bron: agentschapNL
Publicatiedatum: