Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Expert panel:

‘Adaptieve kas is doorbraak voor beschermde teelt’

De serie artikelen over De Adaptieve Kas in het Journal Biosystems Enigneering is deze zomer bekroond met de ‘Outstanding Paper Award 2012’. Deze prijs wordt om de twee jaar toegekend aan onderzoek dat een doorbraak betekent op het raakvlak van technologie en land- en tuinbouw. De Adaptieve Kas is een beslissingsondersteunend model dat wordt ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen UR. Met het model is het mogelijk om het beste systeem voor een beschermde teelt te berekenen voor elke willekeurige plek op de wereld.

Het wetenschappelijke tijdschrift Journal Biosystems Engineering kent elke twee jaar een prijs toe aan een artikel dat verslag doet van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. De redactie, bestaand uit een internationale groep wetenschappers, beoordeelt de gepubliceerde artikelen op nieuwigheid, wetenschappelijke kwaliteit, presentatie en impact.

Dit jaar zijn 280 publicaties onder de loep genomen. Het eerste artikel uit de serie over het beslissingsondersteunend model De Adaptieve Kas, A methodology for model-based greenhouse design: Part 1. Description and validation of a greenhouse climate model for a broad range of designs and climate conditions werd als uitstekend beoordeeld. Dit artikel is geschreven door Bram Vanthoor samen met Cecilia Stanghellini, Eldert van Henten en Pieter de Visser van Wageningen UR Glastuinbouw en de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit.

Adaptieve Kas

Bij het ontwerp van een kas moet worden gekozen tussen een groot aantal verschillende constructie-elementen. Voor welk type kas een teler kiest en hoe de kas wordt uitgevoerd, hangt af van het buitenklimaat, economische factoren, wetgeving, sociale omstandigheden en de aanwezigheid van bronnen zoals water, energie en CO2.

De keuze voor een bepaalde oplossing bij het kasontwerp heeft vaak direct gevolgen voor de andere elementen en hangt ook nog af van het gewas dat in de kas gaat worden geteeld. Dat maakt het optimaliseren van het ontwerpproces erg lastig. De onderzoekers van Wageningen UR ontwikkelden daarom een beslissingsondersteunend model. Hiermee kan bij het ontwerp van een kas rekening worden gehouden met het lokale klimaat en de economische condities. Het model genereert een kas die uiteindelijk het maximale financiële resultaat oplevert.

De methode gaat uit van acht ontwerpelementen:

  • kasconstructie
  • kasdekmateriaal
  • buitenscherm
  • krijtmaterialen
  • energiescherm
  • verwarmingssysteem
  • koelsysteem
  • CO2-doseersysteem

Internationaal

Wereldwijd is er veel belangstelling voor De Adaptieve Kas. Er is onder andere contact met projectontwikkelaars in China, Turkije en Saudi Arabië. Ook de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft interesse getoond in de methodiek om de beschermde teelt van groenten en fruit te optimaliseren.

De award is uitgereikt tijdens de International Conference of Agricultural Engineering CIGR-AgEng 2012 die werd gehouden van 8 tot 12 juli in Valencia, Spanje. Bram Vanthoor promoveerde in 2011 aan Wageningen UR op het beslissingsondersteunende model Adaptieve Kas.


Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: