Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lespakket “Mendels Tomatenplantjes” groot succes.

Sinds de introductie van “Mendels Tomatenplantjes” op 20 juni zijn er via www.tomaatindeklas.nl al door 100 verschillende Nederlandse en Belgische middelbare scholen zaden besteld voor lessen en practica over genetica en plantenveredeling. Bij een gemiddelde van vier klassen per school, betekent dit dat de zaden door ruim 400 klassen uitgezaaid zullen worden. In totaal zullen er circa 12.000 scholieren met het bijbehorende lespakket ‘Mendels Tomaten plantjes’ gaan werken.



“Mendels Tomatenplantjes” brengt scholieren het concept van genetica bij door ze de kiemplantjes van tomatenplanten te laten bestuderen. Door zelf tomatenplantjes te bestuderen, kunnen de scholieren met eigen ogen zien hoe genetische eigenschappen overerven. Tijdens het practicum tellen de scholieren bijvoorbeeld hoeveel plantjes een licht kiemblad hebben en hoeveel een donker kiemblad. In een tweede experiment wordt er gekeken naar de kleur van de kiemblaadjes en naar de variatie in de kleur van de stengels: paars-groen of groen. Op deze wijze kunnen leerlingen zelf de wetten van Mendel beoordelen en leren ze de basisprincipes die plantenveredelaars gebruiken, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van planten voor nog beter en gezonder voedsel.

 

Het lespakket “Mendels tomatenplantjes” is een gezamenlijk initiatief van groentezaadbedrijf Nunhems (onderdeel van Bayer CropScience) en de opleiding Plantenwetenschappen van Wageningen UR (University & Research centre) en komt voort uit een Europees onderzoeknetwerk van universiteiten en bedrijven waarin tomaat centraal stond (EU SOL). Het lespakket is ontwikkeld door De Praktijk, projectbureau voor (natuur)wetenschapsonderwijs en wetenschapscommunicatie.

Klik hier voor meer informatie

 
Publicatiedatum: