Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belichtingsonderzoek bij Plantenkwekerij Van der Lugt te Bleiswijk

Sinds enkele weken vindt er in een gedeelte van het 12,8 hectare grote kassencomplex bij Plantenkwekerij Van der Lugt te Bleiswijk een belichtingsonderzoek van onderzoeksbureau Plant Lighting in samenwerking met Plant Dynamics plaats. Het onderzoek wordt gefinancierd door het PT en ministerie EL&I in het kader van het programma Kas als Energiebron plus een bijdrage vanuit Plantum. Hortilux Schréder, Lemnis Lighting en Plasma International steunen het project met lichtbronnen.


Proefopzet bij Plantenkwekerij van der Lugt. Voor ieder van de vijf verschillende lichtbronnen zijn twee proefvakken ingericht

Plantenkwekerij Van der Lugt, een innovatief bedrijf dat al ruim 90 jaar gespecialiseerd is in de opkweek van jonge groenteplanten, is erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van alternatieve belichting bij de diverse gewassen en stelde dan ook graag ruimte, materiaal en (teelt)technische kennis ter beschikking.

Onderzoeker Sander Hogewoning van Plant Lighting vertelt: "Uit het onderzoek bij Plantenkwekerij van der Lugt in Bleiswijk blijkt, dat jonge komkommerplanten opgekweekt onder een combinatie van rode/blauwe en verrode LED’s, ruim 25% zwaarder in drogestof zijn dan de planten opgegroeid bij SON-T of rood/blauwe LED’s."

Een positief eerste resultaat dus. Sander vertelt verder: "De planten in de behandeling met verrode LED’s erbij zijn een stuk langer, met uitgestrektere bladeren en langere bladstelen, waardoor geen zelfbeschaduwing optreedt. De hoeveelheid verrood was zo uitgerekend dat in bepaalde opzichten een ‘zonlicht-effect’ bereikt zou moeten worden. Deze planten bleken ook erg veel te lijken op de planten opgegroeid onder zonlicht. De planten opgegroeid onder alleen rood/blauwe LED’s zijn het meest compact en de planten opgegroeid onder zwavelplasmalicht zitten er tussenin wat betreft drogestof en strekking."

In het onderzoek worden de prestaties van jonge komkommer- en tomatenplanten onder LED’s en twee typen plasmalampen vergeleken met de prestaties onder de gangbare SON-T belichting. Natuurlijk zonlicht wordt met één type plasmalamp gesimuleerd. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is het identificeren van een spectrale samenstelling voor groeilicht waarmee in kortere tijd jonge planten van een hoge kwaliteit opgekweekt kunnen worden. Een kortere opkweek in de winter draagt bij aan de energiebesparingsdoelstellingen van de sector. Daarnaast wordt bij komkommer gekeken of een efficiënter belichtingsregime bij de plantenkweker zich ook vertaalt in een snellere uitgroei en vroegere productie bij de groentekweker.

Nu rest nog de belangrijke vraag: Hoe presteren deze verschillend uitziende planten verder? Compacte planten zijn makkelijk te vervoeren, maar wellicht komen de zwaardere en meer gestrekte planten eerder in productie. Eind december worden bij kwekerij de Springplank in Dongen naast de standaard SON-T belichte planten een aantal paden ingeplant met de twee extremen (rood/blauwe LEDs en rood/blauw/verrode LEDs) en planten die er tussenin zitten (zwavelplasma). Er wordt met spanning uitgekeken naar de mogelijke verschillen in uitgroei, vruchtzetting en totale opbrengst.
Publicatiedatum: