Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers positief over eerste ervaringen met innovaties duurzame teelt

Op 9 november keken de deelnemers aan het KRW project “Innovaties in ’t kwadraat” samen terug op een spannend teeltseizoen 2011. De telers van prei, aardbei en peer waren positief over de innovaties voor duurzame teelt zoals bodemschat, biologische middelen, en sensor gestuurd spuiten. Zij hebben de innovatieve bedrijven voorzien van diverse verbeterpunten voor 2012.

Terugblik op de innovaties in seizoen 2011

14 telers ( prei-, peer en aardbeien) hebben in 2011 een scala aan innovaties toegepast in hun teelt. Zij hebben gewerkt met plantversterkers zoals Trianum en Profunda en met biologische gewasbeschermingsmiddelen zoals Enzicur, Mycotal, Addit en Boniprotect (Koppert-middelen en met de instrumenten Bodemschat voor bodemverbetering, Aaltjeswijzer voor herkenning en beheersing van aaltjes en Celsapmeting voor de bepaling van nutriëntentekorten (DLV Plant).
Verder met preventieve bestrijding van exogene schimmels met behulp van UV-belichting (Clean Light) en met sensorgestuurde spuittechniek (Canopy Density Spraying )voor de toediening van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten (WUR PRI). In peer is ook het middel kalkmelk ter bestrijding van vruchtboomkanker en Isomate tegen fruitmot ingezet en is de biofilter toegepast (Kusters).
Tenslotte is de Kvik-up techniek voor mechanische wortelonkruidbestrijding (Grenzeloos VOF) en de osmobag techniek voor zuivering van restvloeistof gedemonstreerd (Aptiva S.A.R.L.).

Alle innovaties zijn in 2011 toegepast. Op enkele bedrijven al ‘gestapeld’ en op de meeste bedrijven in specifieke combinaties. Innovatoren, telers en teeltbegeleiders kijken terug op een spannend seizoen. Op de meeste innovaties is door de telers goede terugkoppeling gegeven om ze in de praktijk nog effectiever te kunnen toepassen. Er wordt momenteel nog volop gewerkt aan depositiemetingen en middelregistraties. De eerste rapportages laten zien dat op de testpercelen vaak al minder chemie is toegepast met behoud van een kwaliteitsproduct.

Vooruitblik op 2012

Alle deelnemers hebben voor 2012 gezamenlijk de lijnen uitgezet. In het tweede seizoen worden de innovaties in verbeterde uitvoering toegepast, zoals de CDS/spuittechniek met effectieve software en UV/belichting met een verhoogde rijsnelheid. Ook worden de innovaties, met de kennis van 2011, nog beter op elkaar afgestemd. Verder wordt gewerkt aan terugverdienmodellen voor de innovaties, die nu deels nog in de ontwikkelfase verkeren. Tenslotte wordt bekeken hoe de innovaties kunnen worden ingebouwd in bestaande waarschuwingssystemen.

In de KRW-pilot “Innovaties in ’t kwadraat” brengen bedrijven en telers hun innovaties samen in een duurzamer teeltsysteem voor prei, peren en aardbeien.
CLM en DLV Plant begeleiden het project met ondersteuning van de waterschappen Rivierenland, Brabantse Delta en De Dommel, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincies Noord-Brabant en Utrecht, de ZLTO, de NFO en Agentschap NL. Het project wordt financieel ondersteund vanuit het kader van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water door NL Innovatie in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Secretariaat: CLM, Postbus 62, 4100 AB Culemborg. T 0345-470700.
Publicatiedatum: