Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost van der Voort van Prominent:

"Constant in een flow met krachtige Endeavour RZ"

In de semi-gesloten kas van Prominent staan dit seizoen voor het eerst grove trostomaten. Hoewel teeltverantwoordelijke Joost van der Voort vanuit de cocktailtomaten best even moest omschakelen, kreeg hij het gewas al snel in balans. Met dank aan Endeavour RZ, die een goede productie combineert met een prima kwaliteit. Van der Voort koos het ras Endeavour mede vanwege zijn groeikracht. "De semi-gesloten kas kan in de zomer heel generatief werken, zodat ik een krachtig
gewas nodig heb. Endeavour biedt daarnaast twee hele belangrijke voordelen: hij heeft een groot productiepotentieel en is sterk tegen scheuren."



Hoog tempo

Omdat de teler startte met een niet al te sterke plant, begon hij met een redelijk rustig tempo. “Daarna heb ik de snelheid echter opgevoerd en kwamen we echt in een flow terecht. Met een niet te lage voornacht hebben we constant op kracht gewerkt. Ik wilde de tros echter ook weer niet té sterk hebben. De uitdaging was voldoende snelheid in het gewas te houden en productieverlies te voorkomen." De teler hield het gewas daarom ook goed open. "Vrij snel na het bijhouden van de dief zijn we begonnen met het weghalen van een blaadje uit de kop. Verder hebben we
de eerste 7 trossen gebeugeld."

Met deze teeltstrategie zijn zowel productie als kwaliteit het hele seizoen al dik in orde. "De allereerste tros groeide nog wat moeizaam uit, maar vanaf dat moment is de kwaliteit super. Met 155 gram is het gemiddeld vruchtgewicht prima, de tomaten zijn mooi hoogrond en scheuren hebben we niet gezien." Ook het gewaswerk valt de teler heel erg mee. “Het dieven en draaien gaat heel soepel, door de gunstige trosopbouw snoeit hij heel makkelijk en met knippen hebben we extreem weinig afval.
We komen zelfs op een oogsttempo van 500 kilo per uur."

Terugsnoeien

Een aandachtspunt van Endeavour is wel het moeizaam doorkomen van de dief, maar met een goed daarop afgestemd teeltregime, groeide de extra stengel bij Van der Voort uiteindelijk prima door. "Het heeft dan ook geen nadelig effect gehad op uitgroei en productie. Vanaf week 19 hebben we ongeveer 6 trossen op 4 vruchten gesnoeid. Nu was dat een curatieve actie, maar een volgende keer zou ik dat preventief doen. Terugsnoeien kost immers geen productie. Op 5 blijven snoeien en daar een donkere periode overheen krijgen, doet dat wel.”

Als één van de twee ‘leerbedrijven’ van telersvereniging Prominent doet Van der Voort dit seizoen een residuvrije proef. “Hoewel Endeavour niet resistent is tegen meeldauw, en het gewas in de semi-gesloten kas toch wel extra gevoelig blijft, kan ik het met een biologisch middel prima onder controle houden. Ook van Botrytis heb ik nauwelijks last." De rest van de teelt ziet Van der Voort dan ook vol vertrouwen
tegemoet. “Als ik volgend jaar weer voor tros grof ga, kies ik zeker weer voor Endeavour. Met de kennis van nu denk ik dan een nóg beter resultaat te kunnen halen."

Bron: Seeds & Services Tomaat, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: