Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opgericht door idealistische telers en tuinbouwtoeleveranciers

Westlandse Stichting de Zaaier 25 jaar actief in Afrika.

Stichting de Zaaier is een kleine Westlandse ontwikkelingsorganisatie die is opgericht door enkele idealistische telers en tuinbouwtoeleveranciers. De Zaaier ondersteunt en begeleidt agrarische projecten, water projecten en projecten voor onder meer (doven)scholen, leprahuizen, ziekenhuizen en weeshuizen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De Zaaier helpt mensen een eigen inkomen vergaren, levensomstandigheden te verbeteren en verleent ondersteuning bij acute problemen. Volgend jaar bestaat de Zaaier vijfentwintig jaar.



Minimaal twee keer per jaar reizen enkele bestuursleden op eigen kosten naar Congo om de projecten te controleren, nieuwe projecten op te starten en contacten te onderhouden. Er wordt zo op toe gezien dat iedere Euro nuttig besteed wordt. De Zaaier werkt alleen met vrijwilligers die geen enkele vergoeding ontvangen.

Congo, zo groot als heel west Europa, is het armste land ter wereld. Dit terwijl ze enorm veel bodemschatten hebben. Omringende landen hebben interesse in die bodemschatten en zorgen voor onlusten.



Officieel is de burgeroorlog in de voormalige Belgische kolonie in 2003 afgelopen, maar nog steeds vinden er gewelddadige conflicten, grootschalige verkrachtingen en plunderingen plaats. "Al met al hebben ruim 6 miljoen Congolezen hun leven verloren door de conflicten", vertelt Aad Verduijn die al 21 jaar in Congo komt. "Veel hulporganisaties houden geen toezicht op hun projecten vanwege de gevaarlijke omstandigheden. De mensen waarderen en vertrouwen ons, omdat wij steeds weer terug blijven komen."

Kees van Paassen, die afgelopen oktober voor het eerst Congo bezocht, voelde zich er niet onveilig. "Dhena Bassara, onze manager ter plaatse (van origine veeteeltspecialist in Congo), zorgt dat ons niets gebeurt. Hij is onmisbaar, vanwege zijn contacten met de regering en met de lokale belanghebbenden. Hij weet hoe we moeten reizen en waar we kunnen komen.


Witte kool

"Vierentwintig jaar geleden zijn we begonnen met de introductie van witte kool. Dat is veel voedzamer dan de in Congo gebruikelijke cassave. Inmiddels telen veel kleine boeren niet alleen witte kool, maar ook, prei, uien, wortelen, aubergines en tomaten. Om goede zaai resultaten te krijgen, hebben we verschillende opkweekkassen gebouwd. De grootste is circa 900m2", zegt Verduijn. Voor Westlandse begrippen erg klein, maar het is de grootste kas in Congo. "De groenten worden opgekweekt in trays en daarna buiten uitgeplant. Ook worden er zaden en jonge planten verkocht. De oogst wordt op de markt verkocht of is voor eigen gebruik. Door de donaties van particulieren, kerken en bedrijven kan De Zaaier zijn werk doen. "We importeren materialen uit Nederland of kopen ze in buurland Uganda. In Congo zelf is vrijwel niets te koop en als het er al is, is het onbetaalbaar en van zeer slechte kwaliteit! Binnenkort verschepen we een container met onder meer goede zaaigrond, kassenfolie, nieuwe banden voor de trekker, twee ploegen en motorpompen,een aggregaat enz." Maar ook benodigdheden voor ziekenhuizen en scholen zoals sterilisators,operatielampen en schoolborden.



Bij het laatste bezoek aan Congo door bestuursleden Kees Verkade (Peter Dekker installaties), Wim Persoon (ex potplantenteler), Krijn Buitelaar (ex groentespecialist bij proefstation Naaldwijk) en Kees van Paassen (ex gerberateler) bemerkten wij een positieve verandering bij de mensen. Ze willen zelf vooruit, niet hun hand ophouden.

De Zaaier gaat meer de nadruk leggen op selfsupporting en het verlenen van Micro en Macro credit. In overleg met mensen die invloed op de burgers hebben zoals directeuren van Universiteiten en ziekenhuizen maar ook van geestelijken in Congo gaan we meer terug naar onze basisdoelstelling. Als partners met de Congolezen het land opbouwen. We betalen Bassara om alles te managen, maar zijn medewerkers en kleine investeringen moet hij van de opbrengsten betalen. De eventuele winst wordt geherinvesteerd.

Sitono, voormalig werknemer bij een greenhouse van De Zaaier, is de eerste die met advies en een renteloze lening van De Zaaier voor zichzelf begint. “Wij willen de mensen hóóp geven voor de toekomst, geen afhankelijkheid!” zegt Aad Verduijn.

Voor meer informatie over de Zaaier kunt u kijken op www.dezaaier.com

Publicatiedatum: