Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enza Zaden introduceert nieuw komkommerras voor vroege stookteelten

Naast het zomerras Cratos introduceert Enza dit jaar een nieuw ras voor de vroege stookteelten: Efes. Dit vroege ras kwam vorig jaar positief uit de proeven naar voren. Opvallend waren het hoge vruchtgewicht op de stam en de mooie kwaliteit gedurende de gehele teelt. Deze eigenschappen in combinatie met de lagere energiebehoefte maken van Efes echt een rendementsras.

De eerste planten Efes gingen deze week op de mat. Tot half januari worden er van dit ras enkele hectares aan afdelingen en proeven geplant. Over het algemeen levert Efes een vlotte en strakke plant, vaak vooroplopend op het plantmateriaal van andere rassen. Dit is het beeld wat we in deze periode dan ook graag zien. Voor de continuïteit van productie en groei in de teelt is het van belang Efes op kracht te houden. Daarom mogen de planten weggroeien met etmalen van 21 graden. Na het inwortelen mag een voornacht ingesteld worden. Dit om de kracht op de vruchtbeginsels en in de kop van de plant te houden.

Eenmaal belast is de vruchtuitgroei bij Efes sneller dan gemiddeld. De komkommers zijn een dag eerder oogstbaar dan van concurrerende rassen. Belangrijk is in deze fase om naast de snelle komkommers ook voldoende kopdikte op het gewas te houden. Dit lukt door met name bij donker weer de etmaaltemperaturen niet te hoog te maken. Onder die omstandigheden is 19 tot 19,5 graden hoog genoeg. Bij zonnige dagen is het echter belangrijk om de dagtemperatuur op te laten lopen en mogelijk ’s middags wat langer door te stoken. Dit om de generativiteit te bevorderen. In beide gevallen is een voornacht van 17 à 18 graden gewenst.

Ook onder een vast folie komt Efes goed tot zijn recht. Het gewas is zeer sterk tegen broeikoppen. Om de planten onder het plastic niet te weelderig te laten groeien is de EC gift erg belangrijk. Een EC in de mat van 3,5 of hoger werkt positief op de hardheid van de plant. Ook is het belangrijk voldoende buistemperatuur in de kas te houden en bij zacht weer gemakkelijk te luchten. Dit om de etmaaltemperaturen niet te hoog te maken en daarmee geen vruchten te verspelen.

Bron: Enza Zaden
Publicatiedatum: