Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controle vloeibare meststofinstallaties

Sinds eind jaren tachtig maakt de glastuinbouw gebruik van vloeibare meststoffen. Veel installaties zijn inmiddels verouderd, waardoor de kans op schade toeneemt. Schades ontstaan door bijvoorbeeld het klappen van leidingen en lekken van vaten. Ook installateur Horticoop onderkent dit. Een gezamenlijke actie volgde.

Het gevaar

Bij verouderde installaties kunnen problemen ontstaan. Er kunnen meststoffen vrijkomen die gevaar opleveren voor de mens, het gewas en het milieu.

Een paar voorbeelden:
  • Het leidingwerk en de koppelingen die in direct zonlicht zijn gemonteerd kunnen zo verouderd zijn dat deze tijdens het vullen door de tankauto uit elkaar spatten;
  • Lekkages van kranen, terugslagkleppen en pompen kunnen corrosie aan stellingen en leidingframes veroorzaken, waardoor deze in elkaar zakken;
  • Opslagvaten van tien jaar en ouder kunnen geheel verteerd zijn, vooral de vaten voor salpeterzuur, kalisalpeterzuur en kalksalpeter.

Links: een ideale situatie, rechts: lekkage bij koppeling

Keuring vloeibare meststofinstallaties

Wij adviseren daarom om de installaties die ouder zijn dan vijf jaar tweejaarlijks te laten controleren. Om deze controle volledig en eenduidig te kunnen uitvoeren, stelde installateur Horticoop samen met PinC Agro een checklist op voor het controleren van installaties van vloeibare meststoffen. Naast Horticoop werken ook de andere partners van PinC Agro (Nic. Sosef, Brinkman en Van der Arend) met deze checklist.

Aanvragen keuring

Om uw installatie te laten keuren, kunt u gebruik maken van de dienst van PinC Agro. Op de website www.pincagro.nl leest u hier meer over. De keuring kunt u aanvragen via de button 'aanvragen inspectie vloeibare meststofinstallatie'. Een keuring kost € 275,- per installatie.

Bron: Nieuwsbrief Interpolis
Publicatiedatum: