Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eelco van Putten:

"Spruiten telen is elke week weer een uitdaging"

Het is nat op het land in Dirksland. "Het is al wekenlang te nat. Voor het oogsten van de spruiten maakt het niet uit, maar met het ploegen en met het zaaien van tarwe lopen we achter. Maar je doet er niks aan, je moet geduld hebben.” Eelco van Putten zegt het met de routine van een ouwe rot. Hij weet dat het leven van een akkerbouwer sterk afhankelijk is van de seizoenen. En Moeder Natuur maakt 'm niet gek. De kick van het spruiten telen wordt er alleen maar groter van.

Vijftig hectare spruiten teelt Eelco van Putten, die met zijn oom Leen van Putten een maatschap heeft. Op het bedrijf worden spruiten, (poot)aardappelen, suikerbieten en tarwe geteeld. Spruitenteler in hart en nieren is-ie. Eelco van Putten: "Een jaar of veertig, vijfenveertig terug hadden veel akkerbouwers in de winter weinig te doen. Er zijn toen veel akkerbouwers begonnen met de teelt van spruiten. Die telers kwamen er vervolgens heel snel weer op terug. Want spruiten telen, dat is heel hard werken en altijd in de kou."



Bovendien is het qua prijs een onvoorspelbare teelt. "Dit seizoen loopt het redelijk, beter dan vorig seizoen. Ja, op dit moment zijn de prijzen even slecht, maar in de spruitenteelt gaan de prijzen altijd met pieken en dalen. Je ziet dat het steeds vaker de aanbiedingen van de supermarkten zijn die bepalen wat de mensen in een week eten. Zit je niet in de aanbiedingen, dan zit je automatisch in een prijsdal. Maar ik heb geleerd om het over een heel seizoen te bekijken. Op het moment dat het gaat vriezen, dan kun je in korte tijd ineens heel veel geld verdienen als je er op tijd bij bent. Om de een of andere reden blijft de consument spruiten altijd associëren met vrieskou. En als het vriest, kun je ook niet oogsten. Je hebt dan een extra grote vraag en een aanvoer die snel opdroogt."

Geschoonde spruiten

Met spijt constateert hij dat de spruit allerminst in de lift zit. "Over het algemeen zie je het areaal langzaam dalen. Dat is in lijn met de consumptie, want die neemt ook licht af. Spruiten zijn gewoon niet populair onder consumenten, ondanks dat het een heel gezonde groente is. We proberen die teruggang te keren, maar het is moeilijk. We zijn gestart met een innovatie, geschoonde spruiten. Met Versdirect.nl hebben we een kleinschalige proef opgezet. Het schoonmaken gebeurt machinaal. Zo zijn we in overleg met Versdirect.nl en met de verkoopbedrijven continu bezig om de markt hiervoor te vergroten.

De kritiek op spruiten is vaak dat de smaak van veel soorten te bitter is. "Daarom zijn er nu andere soorten op de markt die minder bitter zijn, zodat de consument de spruit niet langer meer associeert met een vieze smaak. Die smaak heb je echter maar voor een deel zelf in de hand. Deels wordt de smaak wel beïnvloed door het ras, maar deels zijn het ook de teeltomstandigheden. Mijn mening is dat een spruit wel naar een spruit moet blijven smaken. We moeten er geen broccoli van gaan maken." Engeland, Frankrijk, België, Italië én vooral Duitsland – "daar zijn ze gek op grove spruiten" – zijn z'n afzetmarkten.

Twintig rassen

Op het land staan momenteel twintig rassen. "Wel een beetje veel hè", lacht Eelco. “Dat heeft te maken met die proef met geschoonde spruiten. De schoningsmachine kan alleen maar overweg met langwerpige spruiten. Dat vraagt weer speciale rassen. Daarom hebben we een aantal verschillende rassen nodig om het seizoen rond te komen, we kunnen het ons niet veroorloven op maar één ras te gokken. Onder die twintig rassen zijn dus een aantal forse proeven, ook met mildere rassen."

Bovendien houdt hij wel van een experimentje. Dat maakt de spruitenteelt extra interessant. “Het is gewoon een heel moeilijke teelt. Je moet elke week wel in het gewas gaan kijken. Is er geen schade van slakken, van schimmels of van insecten? Tarwe telen kan iedereen, maar op spruiten moet je je helemaal toeleggen. Voor spruiten heb je aandacht en tijd nodig. Je kunt er alles in kwijt, ook in het stadium dat je moet oogsten. Het is elke week weer een uitdaging."

'Ze zijn echt voor je bezig'

Hij zit 'al een jaar of zeven' bij Versdirect.nl. Eelco: "Wat voor mij de doorslag geeft is dat het een organisatie is met een korte keten. Versdirect.nl is een enthousiaste club, die voor kwaliteit gaat en eerlijk en netjes werkt. Het contact met degenen die vermarkten is ook goed. Je hebt het gevoel dat ze echt voor je bezig zijn. Kijk, ik ben teler, ik heb verstand van telen maar marketing is niet mijn ding. Die kennis zit weer bij Versdirect.nl. Natuurlijk houd ik de markt wel scherp in de gaten en vergelijk ik de prijzen wel eens. De ene week zit Versdirect.nl. er net boven, de andere week weer net onder. Maar ik ben niet een teler die voor een cent méér weg loopt."

Bron: DiVers, Versdirect.nl
Publicatiedatum: