Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Visser uit Maasdijk:

"Tahamata RZ deed ons echt versteld staan"

Ton Visser richt zich voornamelijk op het organiseren van bedrijfsfeesten. Voor de slateelt geeft hij de vrije hand aan teeltchef Rien Zonneveld. Die teelde dit jaar voor
het eerst Tahamata RZ, een ras dat hem in zeer positieve zin opviel. "Een prachtig bolletje dat verschrikkelijk goed groeit." Dat is volgens Rien in het kort Tahamata. Het ras was nog onbekend maar toch werd besloten het hele bedrijf, van 1,5 hectare groot, in één keer vol te zetten.



Erg verrast was Rien door de snelle groei en de vroege hartvulling. "Het is echt bijzonder hoe snel Tahamata op gewicht is. Dat is een groot voordeel, want daardoor kun je hem, wanneer dat gunstig is voor de afzet, vroeg snijden." De mooie compacte kroppen zijn volgens Rien ook erg fijn bij het oogsten. "Door de goede bolvorming, uniforme stand en het kleine snijvlak gaat het oogsten als een speer. Hij rolt zo de doos in."

Kranig gehouden

Van problemen met rand, schot of smet was in de gehele periode geen sprake, zegt Rien. “Terwijl het geen makkelijke periode was, met maandenlang noordoostenwind. Het ras heeft zich daarbij echt kranig gehouden." Ton Visser besloot dit jaar alleen te oogsten in de maanden april, mei en juni zodat het ras tijdens de meest hete periodes niet werd getest. Rien: "Omdat hij zo snel in de bol schiet, zou je kunnen denken dat
hij een groter risico geeft op rand, maar ik heb begrepen dat hij de hele zomer geteeld kan worden. Dat maakt het echt een bijzonder ras."

Bron: Seeds & Services Kassla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: