Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitgekiend onderzoek voor geïntegreerde gewasbescherming

Boeren en tuinders zijn nog lang niet klaar voor een omslag naar geïntegreerde gewasbescherming. Ze hebben de emissie van bestrijdingsmiddelen naar het milieu al fors teruggedrongen, maar voor een echte omslag is veel meer nodig, stelt Piet Boonekamp, themaleider van het LNV-onderzoek Plantgezondheid.



De Europese Unie heeft een richtlijn opgesteld die lidstaten verplicht geïntegreerde gewasbescherming te bevorderen. Dat betekent dat boeren en tuinders hun bedrijf zo moeten inrichten dat ze eerst proberen ziekten en plagen te voorkomen. Treden er ziekten of plagen op, dan proberen ze die op niet-chemische wijze te bestrijden en pas als laatste redmiddel een chemisch middel te spuiten.

Nederlandse boeren en tuinders lijken de doelstellingen van het Convenant Gewasbescherming wel te halen. Dit betekent dat ze de milieubelasting door bestrijdingsmiddelen tot hooguit vijf procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1998. Daarbij hebben ze veel gehad aan het onderzoek. De resultaten hiervan vonden onmiddellijk hun weg naar de praktijk. Boonekamp: ‘Het buitenland is hartstikke jaloers op hoe wij iets uitspitten en hoe dat dan vervolgens via demo’s, proefbedrijven en praktijknetwerken bij de boeren terecht komt.’Maar de sector moet nog een grote stap zetten, waarschuwt de onderzoeker. En daarvoor is nog veel meer fundamenteel onderzoek nodig, dat kan leiden tot systeemsprongen.

Lees het volledige artikel uit Syscope Magazine
Publicatiedatum: