Cosmopolia RZ perfectioneert jaarrond teeltschema

Via The Greenery richt Ad Roelen zich vooral op het royale segment, afhankelijk van het weer oogst hij in de sortering 410 tot 450 gram. Afgelopen zomer echter kon hij hier voor het eerst moeilijk aan voldoen. “Tot dan toe had Zendria RZ het zeer goed gedaan, maar tijdens de extreem hete periodes ontstonden er wat problemen. Doordat ik meer water moest geven bleven de kroppen te compact en had ik meer problemen met ouderdomsrand en schot." Op advies van teeltadviseur Wim in ’t Groen schakelde hij toen over op een paar rondes Cosmopolia, wat achteraf een prima keuze bleek.

Perfecte kroppen

“Het waren perfecte kroppen!”, vertelt Roelen. “De laatste oogstten we op 21 september en tot die tijd hebben we echt goede sla kunnen snijden. Mooi groot
blad en niet te snel kroppend: hij vult pas op het laatste moment en is dan mooi op gewicht.” Zoals gehoopt bleek Cosmopolia inderdaad prima bestand tegen de hitte. “Waar ik bij Zendria nog wel eens koos voor een krijtje, is dat bij Cosmopolia niet nodig. Alleen schermen, bij een instraling van 25 kWjoules, is voldoende. Dat is ook goed voor de omvang.” De teler plantte dit jaar in een 5 cm-pot, waardoor de plantjes meer buffer hadden, en koos als een van de weinigen voor onkruidverbranding."Na de grondbewerking laat ik het onkruid expres tot een bepaalde hoogte opkomen, waarna ik het met machines afbrand. Gevolg is dat, door de zware machines, de grond platter is en plantjes wat hoger van de grond staan. Ik geef dan ook wat meer water, zo’n 100 millimeter per teelt. Opvallend is dat ik met deze strategie minder last heb van smet. Of het door het onkruid afbranden komt of door het hoger van de grond staan weet ik niet, maar het werkt in ieder geval prima!"

Langer inzetten

Nu Cosmopolia zich bij Roelen bewezen heeft, is de teler van plan het teelttraject volgend jaar verder uit te breiden. "Ik heb nu het vertrouwen dat hij niet onderdoet
voor Zendria.” Hoewel Cosmopolia meer resistenties heeft tegen Bremia, blijft de teler zijn normale bestrijdingsschema uitvoeren. “Zoals gebruikelijk in de zomer bestrijd ik twee keer me Previcur. Cosmopolia mist immers nog één resistentie.” Volgens Roelen vraagt het ras niet om een heel andere teeltwijze. “Gewoon luchten en water geven en dezelfde bemesting als bij Zendria, netjes volgens het grondmonster en zonder bij te bemesten.” Volgend jaar zal de teler het ras dan ook opnieuw inzetten, maar dan voor een langere periode. “Ik denk nu aan oogsten in juli tot begin september, dan heb ik over een nóg langere periode zekerheid. Daarna schakel ik gewoon weer over naar Zendria, want dat blijft ook een prima ras."

Bron: Seeds & Services Kassla, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven