Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KWIN 2010 Glastuinbouw geeft zorgelijk beeld rentabiliteit

Deze week verschijnt de nieuwe KWIN, de Kwantitatieve Informatie voor de Glastuinbouw 2010. KWIN is inmiddels aan de 21e editie toe en is een begrip in de sector. Deze bundeling van kengetallen voor de groenten-, snijbloemen- en potplantenteelten laat geen vrolijk beeld zien. Voor veel van de teelten geldt dat het bedrijfsresultaat momenteel negatief is.



In de nieuwe versie van KWIN zijn gegevens opgenomen over het verloop van de arealen van de verschillende teelten, richtprijzen voor de bedrijfsuitrusting, aanvoer en prijs informatie van de diverse producten en voor de belangrijkste gewassen en berekening van de opbrengsten, kosten en het bedrijfsresultaat. De laatste KWIN dateerde van 2008.

Schaalgrootte neemt toe

In dit naslagwerk zijn interessante cijfers te vinden over bijvoorbeeld over schaalvergroting sinds 2000. In 2010 bestaat 55% van het glastuinbouwareaal uit bedrijven groter dan 3 ha en 70% van het glastuinbouwareaal betreft bedrijven groter dan 2 ha. Echter van alle bedrijven is 75% nog kleiner 2 ha. Het gemiddelde groentebedrijf is nu 2,6 ha (in 2000 was dit 1,2 ha) en het sierteeltbedrijf 1,4 ha (2000 was dit 0,9 ha)

De areaal groenteteelt groeit de laatste jaren. Vooral het areaal tomaat is sinds 2000 sterk toegenomen met 50%, maar ook het paprika-areaal groeide, namelijk met 15%. Aan de andere kant is het areaal met snijbloemen gedaald. Dat geldt speciaal voor roos, waar een afname in areaal plaats vond van 43 % en chrysant van 34 %. De productie bloeiende potplanten liet een sterke areaalgroei zijn van 40% sinds 2000.

Zwakke bedrijfsresultaten

Ook op bedrijfseconomisch gebied geeft KWIN inzicht in het reilen en zeilen in de Nederlandse tuinbouw. Zo blijkt dat in de groentesector het meerjaarlijks gemiddelde van de veilingprijzen voor 75% van de groentegewassen is gedaald. Bij de bloemen is het beeld wisselend; de helft heeft met daalde prijzen te maken en een kwart met stijgende prijzen. Voor de meeste potplanten zijn de prijzen gestegen sinds de vorige editie.

De grondprijzen zijn door de geringe handel met meer dan 25% gedaald en door de daling van de grondstofprijzen en de slappe markt is een belangrijk deel van de investeringen goedkoper geworden. De andere productiekosten, met uitzondering van energie, zijn enigszins gestegen. De productie per m2 blijft licht stijgen. Ondanks de deels lagere kosten en de hogere productie is voor veel van de teelten het bedrijfsresultaat negatief. De zwakke prijzen in de tuinbouw zijn hiervan de oorzaak.

WKK is in de afgelopen jaren min of meer standaard geworden op gestookte bedrijven groter 2 ha. Door het geringere verschil tussen gaskosten en opbrengst uit verkoop van elektriciteit is de WKK minder rendabel geworden, maar geeft nog wel een voordeel ten opzichte van alleen de ketel.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw
Publicatiedatum: