Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo Brand uit Etten-Leur:

"Alleen snijden en sorteren met Proloog RZ"

Theo Brand zit al van jongs af aan in de komkommers en zou niets anders willen. Ondanks de drukte, houdt hij van de snelheid en de dynamiek. Zeker als er een prettig, open gewas in de kas staat, waar mooie volgroeide komkommers vanaf komen, heeft hij het goed naar zijn zin. Zo’n teelt stond er afgelopen voorjaar met Proloog RZ.Twee jaar geleden nam Brand samen met zijn bedrijfsleider het besluit voortaan alleen nog maar intermediate resiste te rassen te telen. Aanleiding was in eerste instantie de uitbreiding van 1 naar 2 locaties, al was dit geen bewuste stap. “Om meer uitbreidingsmogelijkheden te hebben heb ik in 2008 een nieuw bedrijf gekocht in Etten-Leur. Sindsdien ben ik mijn bedrijf in Ridderkerk echter nog niet kwijtgeraakt, zodat ik noodgedwongen twee bedrijven moet runnen. Daardoor zitten mijn bedrijfsleider en ik automatisch minder tussen het gewas en geeft intermediate resistentie de nodige zekerheid." Op het moderne bedrijf in Etten-Leur plantte de teler dit voorjaar daarom op 2 hectare Proloog, naast 1 hectare met een vatbaar concurrentras.

Unieke overgang

Brand plantte Proloog op 1 februari op goten en ging vanaf het zevende oksel drie keer ‘om en om’ en vervolgens enkel omhoog. “Om voldoende stamvruchten te hebben, en een explosie op de scheuten te voorkomen, hebben we de draad tijdelijk 85 centimeter verhoogd. Dat ging perfect. We hebben 14 à 15 stamvruchten geoogst, waarvan de eerste twee bewust als 35’er. Door daarna goed verdeeld over de week te blijven snijden, konden we de rest van de stamvruchten voor zo’n 80 procent als 40’er oogsten." Erg opvallend was de goede overgang naar de ranken, vertelt Brand. "In al die jaren dat ik komkommers teel, heb ik nog nooit zo’n goede
overgang meegemaakt. Bovendien bleef de kwaliteit van de vruchten erg goed. Mooi gevuld en, zonder de EC te hoeven verhogen, mooi donkergroen van kleur. Vooral bij de rankvruchten kwam het grote kwaliteitsverschil met het concurrentras naar voren."

Hoewel de teelt vrijwel perfect verliep, haalde Brand er ook nog een leerpuntje uit.
"Een eigenschap van Proloog is dat hij op z’n ranken alles wil ‘maken’. Afgelopen voorjaar lukte dat ook, omdat we flink veel zon hadden, maar met wat donkerder weer is het vermoedelijk verstandig wat harder te stoken. Bij Proloog hoef je niet bang te zijn voor een te hoog tempo."

Uithoudingsvermogen

Zowel in Ridderkerk als in Etten-Leur kiest Brand voor een relatief lange teelt. “De laatste weken stel ik het gewas dan ook wel op de proef, dat is eigenlijk voor geen enkel ras goed. Maar door iets fijner te gaan snijden blijft de kwaliteit goed. Het uithoudingsvermogen heeft Proloog wel. Over het algemeen is het vruchtgewicht van Proloog overigens prima. Hij geeft vooral veel ‘lichte 40’ers’. Ik hoef daardoor geen gewicht weg te geven, die energie kan hij weer in nieuwe komkommers steken.” Ook over de productie van bijna 75 stuks is de teler erg tevreden. "Bovendien had ik maar heel beperkt last van Mycosphaerella, net zo weinig als in het vatbare vergelijkingsras, en is het ras arbeidsvriendelijk. Ik heb 1 keer in de 3 weken de LVM aangezet en maar 1 keer een rondje blad gepukt. Met Proloog hoef je eigenlijk alleen te snijden en sorteren: dát is wat je wilt!"

Bron: Seeds & Services Komkommer, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: