De Nederlandse tuinbouw zoekt een boegbeeld voor de hele sector. Netwerkorganisatie Greenports Nederland wil één gezicht naar de landelijke politiek toe. Dat zou slagvaardiger zijn en deuren kunnen openen die anders gesloten blijven, meldt Westland AD.

"De tuinbouw is te gefragmenteerd", verklaart Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht. Er moet één persoon zijn die overlegt met het kabinet en die aanschuift aan tafels waar wij nooit komen. Net als Elco Brinkman dat doet voor de bouwsector."

Hierbij kan gedacht worden aan Erica Terpstra, ingeburgerd in de landelijke politiek en politiek actief geweest in 's-Gravenzande. Of Rob Baan van Koppert Cress. Baan: "De tuinbouw is een ingekakt zooitje. Iedereen wil goedkoper produceren, maar er moet meer verkocht worden. De consument moet ook een boegbeeld hebben. Ik ben met een tv-zender bezig, daar zou ik dat kunnen zijn. Voor het contact met de overheid denk ik aan Ewald van Vliet. "Die staat voor de snelle en nieuwe tuinbouw."

Volgens Marius Varekamp, voormalig lid van de Eerste Kamer en ex-kweker uit Naaldwijk, moet er niet te laag worden ingezet. "Ik denk aan Jan Peter Balkenende of Camiel Eurlings. Het hoeft geen fulltimebaan te zijn, al is het maar een dag in de week. Erica Terpstra zou kunnen met haar statuur, maar ik zie liever een jonger iemand. Ik verwacht het niet, maar als ze mij vragen, neem ik het in overweging."

Fred van Heyningen, namens de Rabobank, in de stuurgroep Greenport, weet dat er een lange lijst met namen is. "Het moet iemand zijn met de signatuur van het bedrijfsleven en verbinding met de politiek."

Bron: Westland AD