Carambole RZ is al zes jaar lang een vaste waarde voor de januariteelten. Het ras onderscheidt zich door een open groeiwijze, komkommers van een goede kwaliteit en
een absolute topproductie. Bovendien heeft hij het ook in de onbelichte hogedraadteelt heel goed gedaan.

Carambole kan van begin januari tot eind februari geplant worden. Bij planten voor half januari moet er wel goed op de stam gedund worden, om te voorkomen dat de stamvruchten te zwaar worden. De rankuitloop gaat onder alle omstandigheden vrij gemakkelijk. Het toppen van de ranken moet vrij kort gebeuren, waarbij moet worden gedacht aan 5 tot 6 bladeren over de draad. Daarna komen er vruchtbare subranken die snel en makkelijk vruchten aanleggen. Hierdoor is Carambole zeer geschikt voor telers die makkelijk groei kunnen houden. Houd vanaf het uitlopen van de hoofdranken voldoende snelheid om een zogenaamde ‘bloementuin’ te voorkomen. Door het open gewastype kan er op Carambole makkelijk geschermd worden. In vergelijking met andere rassen, vraagt het ras vanaf eind maart wel flink veel water.

Ongeëvenaard

Carambole wordt vooral geroemd om het uithoudingsvermogen. Bij teelten die van januari tot juni lopen houdt het ras tot het einde toe een open gewas, waar mooie komkommers vanaf blijven komen. De productie is zowel in stuks als in kilo’s ongeëvenaard. Ten slotte valt in de sorteerloods de snelheid van werken op, die ontstaat door het grote aantal uniforme en goede komkommers.

Bron: Seeds & Services Komkommer, Rijk Zwaan