Tholen - "Tuinders en energie-adviesbureaus informeren deze week nog volop bij ons naar de energieprijzen", zegt Hugo Heemskerk van Nuon. Het Amsterdamse bedrijf sluit deze week nog veel contracten met telers af. Er worden nog volop nieuwe posities ingenomen. "Aanstaande vrijdag sluit het gasboek pas bij Nuon, dus als tuinders iets willen, moeten ze snel zijn. Het wordt nog een drukke week, verwacht ik", zegt Hugo Heemskerk.

Vanaf oktober adviseert Agro AdviesBuro hun klanten al niet tot het laatste moment te wachten met het innemen van posities. "Het zag er toen al naar uit, dat er weinig beweging meer in de markt zat. Dus waarom zou je dan wachten? De risico's worden dan alleen maar groter. De gasprijs bleef rond 20 cent draaien. Uiteindelijk bepaalt de markt de prijs. Analyses en meningen doen er veel minder toe", aldus Bram Hanemaaijer.


Bram Hanemaaijer en Bram van Marrewijk van Agro Adviesburo

Afgelopen maandag schoot de gasprijs ineens met 4% omhoog. "Als je dan nog geen positie in hebt genomen is dat erg vervelend", zegt Bram. Nuon wijt de prijsstijging aan de weersverwachting. "Het gaat weer kouder worden.Dan zie je de prijzen vaak stijgen. Momenteel wordt er al meer dan 21 cent per kuub gas gevraagd. Tuinders maken nu wel haast. 

Dit jaar is er meer een afwachtende houding aangenomen dan vorig jaar. Toen werd de laagste prijs gemeten rond december, en daar gokken sommige dan weer op. In 2010 bleek het dieptepunt rond februari/maart te komen liggen. De klanten van Agro AdviesBuro hebben wel positie ingenomen, maar niet allemaal helemaal volledig. "De elektriciteitsdeals zijn nog niet voor iedereen bepaald. Die telers gaan hopen op een betere opbrengst. Ik ben bang dat het bij hoop blijft en niet realiteit wordt", aldus Bram. 

Bram ziet dat het kennisniveau over energiezaken wel voldoende aanwezig is bij telers. Kennis over de besluitvorming is een tweede. "Het blijkt dat toch energiekennis niet altijd eenvoudig is om te zetten in besluitvorming."