Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
proef in Maleisië met netmeloenen

Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelt nieuw type kas voor tropisch laagland

Wageningen UR Glastuinbouw heeft een nieuw type kas ontwikkeld speciaal voor tropisch laagland. In Maleisië wordt de kas nu getest in een ‘proof of principle’-project. Begin oktober is een start gemaakt met een teelt van netmeloen. De kas beschermt het gewas tegen wind, regen en insecten. De planten blijven langer in productie en de kwaliteit van het geoogste product is beter.



Maleisië heeft de ontwikkeling van tuinbouwproductie tot één van de speerpunten gemaakt voor de komende jaren. Op dit moment vindt de meeste tuinbouw plaats in de hooglanden omdat het klimaat daar het meest geschikt is. Ruimte voor uitbreiding ontbreekt in de bergen en dus moet er worden uitgeweken naar het laagland. Telen is echter in deze gebieden moeilijk. De temperaturen zijn hoog, en er kan veel regen vallen en de wind kan stevig zijn. Bovendien is de insectendruk groot. Een beschermde teelt in een kas lijkt daarvoor de oplossing te kunnen bieden, mits het klimaat te beheersen is.

Onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw hebben nu een nieuwe kasconstructie ontwikkeld die lijkt te voldoen aan de eisen van de teelt in tropisch laagland. Eerste ervaringen zijn een aantal jaren geleden al opgedaan in Indonesië. Een groter prototype van deze kas is nu gerealiseerd samen met lokale toeleveranciers en met automatiseringsdeskundigen van Priva. Het klimaat en de teelt in de kas zullen worden gevolgd.

Natuurlijke ventilatie

Het principe van de kas berust op passieve koeling. De foliekas is gebouwd van een aluminium constructie; het dak is bedekt met een diffuus folie, de zijkanten zijn van netmateriaal en bovenop het dak is een ‘schoorsteen’ gebouwd. Dankzij de altijd aanwezige wind ontstaat in deze kas de opwaartse zuigkracht naar de schoorsteen en is er een continue luchtstroom langs het gewas. Door de verdamping van de planten vindt verdere koeling plaats en loopt de temperatuur in de kas niet te hoog op.

De eerste planten gingen in oktober de kas in. Er is daarbij gekozen voor een gewas dat lokaal bekend is, de netmeloen. De planten staan in zakken met kokosvezel en de teelt wordt begeleid door een lokale adviseur. De onderzoekers volgen op afstand het klimaat in de kas met verschillende sensoren. Dankzij de netten vliegen er geen insecten in de kas en hoeft er minder te worden gespoten. Als de teelt succesvol is, zullen volgend jaar Spaanse pepers en tomaten in de kas staan.

Kwaliteit

“Als het dit jaar naar wens verloopt, zullen we volgend jaar de lokale telers betrekken bij het project. Er is op alle fronten nog veel te doen aan het verbeteren van de teeltomstandigheden,” vertelt onderzoeker Anne Elings. "Ik verwacht veel van dit project. In een kas kan je veel langer door gaan met telen en de kwaliteit van het product gaat aanzienlijk omhoog. En kwaliteit wordt steeds belangrijker. Maleisië heeft een enorme potentie als het gaat om export naar bijvoorbeeld Singapore. De tuinbouwketen zal zich daarvoor wel verder moeten ontwikkelen en dat begint met goede productieomstandigheden."

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw
Publicatiedatum: