Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatengalmijt zo goed mogelijk opruimen

"Tomatengalmijt is door de jaren heen een steeds groter probleem geworden op
ons bedrijf. We moeten steeds meer moeite doen om 'm goed op te ruimen'', zegt
Eric Volkering, bedrijfsleider bij J.A. Groenewegen in De Lier. "Kijk, hier heb je zo'n plant waar tomatengalmijt op zit. De stam heeft een beetje een roodbruine kleur en her en der zitten er wat gekrulde en verdorde bladeren aan. De beestjes zelf kun je met het blote oog niet zien, want daar zijn ze te klein voor. Meestal zitten ze een beetje pleksgewijs bij elkaar, maar als je er niks aan doet dan breiden ze zich in korte tijd enorm uit.''


Eric Volkering (rechts) is bedrijfsleider bij J.A. Groenewegen in De Lier. Het bedrijf, dat aangesloten is bij de telersvereniging Prominent, richt zich volledig op de teelt van trostomaten. Edwin Datthijn is specialist tuinbouw bij Van Iperen B.V. in Westmaas.

Eric Volkering laat tijdens een korte rondgang door de kas 'live' zien hoe een aantasting door tomatengalmijt eruit ziet. Behalve de plant, kunnen ook de vruchten
aangetast worden. In dat geval verkurken de vruchten en verkleuren de trosstelen roodbruin. "Gelukkig komt het meestal niet zover, maar we moeten wel steeds steviger ingrijpen om dit te voorkomen'', zo geeft Volkering de ernst van het probleem weer.

Toename tomatengalmijt nog raadsel

Waarom de tomatengalmijt steeds meer voorkomt, is hem vooralsnog een raadsel. "We hebben nu een behoorlijk hete en droge julimaand achter de rug. Dan weet je dat de tomatengalmijt zich wat sterker kan ontwikkelen. Maar ook in jaren waarin je ze wat minder verwacht, komen ze tóch weer massaal de kas binnen.'' Volkering kan zich er iets bij voorstellen dat de beestjes een voorkeur hebben voor cocktailtomaten, omdat deze net even malser en zoeter zijn dan de gewone tomaten. Maar een sluitende verklaring voor de sterke opkomst lijkt hem dit niet.
Hoe dan ook is het dit seizoen behoorlijk raak en moet er stevig ingegrepen worden om de beestjes een halt toe te roepen. Het enige middel dat een goede werking heeft tegen tomatengalmijt is Oberon. Volgens Volkering is dit middel ondertussen behoorlijk onmisbaar geworden op het bedrijf. "We hebben echt met smart op 1 september zitten wachten, want vanaf die datum mag je het middel pas gebruiken."

Zonder Oberon grote problemen

Over de beste aanpak van de galmijt met Oberon overlegt de bedrijfsleider meestal met Edwin Datthijn van Van Iperen. Volgens hem is het belangrijk om het héle gewas te spuiten, dus niet alleen het blad maar ook de stengels. Dit advies wijkt af van de meer gebruikelijke inzet van Oberon tegen wittevlieg en spint, waarbij alleen een bladbespuiting voldoende is. Datthijn raadt aan om tegen tomatengalmijt twee keer 0,05% (50 ml/100 l) te spuiten met een interval van 7 tot 10 dagen. "Alleen op deze manier pak je de hele cyclus van de mijt aan. Bij één keer spuiten kunnen de volwassen mijten - die niet bestreden worden door het middel - alsnog hun cyclus voltooien. Eenmalige inzet heeft daarom niet zoveel zin."

Voor Volkering is de inzet van Oberon ondertussen een absolute must geworden. "Het is het enige middel waarmee je met behoud van je biologie de tomatengalmijt goed op kunt ruimen. Zonder Oberon zou ik het einde van het jaar waarschijnlijk niet halen'', zo benadrukt hij nog maar eens de waarde van het middel.

Bron: Glastuinbouwkoerier, Bayer Crop Science
Publicatiedatum: