Locatie voor glastuinbouwzone geselecteerd in Melsele

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur heeft in de Beverse deelgemeente Melsele een gebied van honderd hectare aangeduid met het oog op de inplanting van een nieuwe glastuinbouwzone. De locatie kan plaats bieden aan 7 à 15 moderne bedrijven. Centraal in het concept staan de toepassing van de best beschikbare technieken en een efficiënt gebruik van energie en water.

"De glastuinbouw is in deze streek de voorbije twintig jaar amper gegroeid", lichtte Koen Fauconnier van de Oost-Vlaamse landbouwdienst toe. "Dat is voornamelijk te wijten aan de dure fossiele brandstoffen. Het komt er voor glastuinders op aan om goedkoper te produceren. Door de aanleg van gemeenschappelijke voorzieningen zullen zowel energie, water als de ruimte beter benut worden".

Waar het plangebied van de glastuinbouwcluster exact zal aangelegd worden, is nog niet duidelijk. "We zitten nog maar in de studiefase", vertelt Marc Van de Vijver, de burgemeester van Beveren. Momenteel maakt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een diepgaande landbouwstudie om de mogelijke gevolgen van het glastuinbouwproject voor de bestaande landbouw in kaart te brengen.

Parallel wordt een milieueffectenrapport opgesteld dat de impact voor mens en milieu inschat. Een bijkomende landschapsstudie zal nagaan hoe de glastuinbouw best geïntegreerd wordt in het lokale landschap. Rekening houdend met de resultaten van al deze studies zal de provincie Oost-Vlaanderen een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan opstellen. Dat bevat voorschriften voor de bestemming, de inrichting en het beheer van het gebied.

Tijdens de infovergadering merkte één van de toehoorders op dat de waarde van de grond in het plangebied geschat wordt tussen 50.000 en 75.000 euro per hectare. Is dat dan ook de prijs die bij een onteigening betaald zal worden, wilde de man weten. "Als die grond zoveel waard is, zullen we die prijs betalen", antwoordde Fauconnier. De gronden in het plangebied worden gebruikt door 38 bedrijven. Daarnaast zijn er nog eens zeven bedrijven effectief gevestigd.

Het provinciebestuur gaat binnenkort telefonisch contact opnemen met elke betrokkene om een afspraak te maken. Tijdens de verschillende fases van de procedure zullen uiteraard de nodige openbare onderzoeken plaatsvinden.

Bron: Vilt
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven