Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WKK's in toekomst minder interessant

Omdat elektriciteitscentrales efficiënter worden, leveren WKKs in de toekomst minder voordeel in besparing op primaire energie. Voor koude-behoevende teelten is de combinatie van een warmtepomp met warmte- en koudeopslag nu al efficiënter met primaire energie. Die conclusie valt te trekken uit het rapport 'Second Opinion Gesloten Kassen' van BuildDesk. In dit onderzoek werd bekeken waarom 4 projecten uit de MEI-regeling 2007 minder primaire energie (aardgas, steenkool) bespaarden dan verwacht.

Voor teelten zonder koudebehoefte (en met belichting) zijn WKK's ook op langere termijn de beste optie. Voor teelten waar gekoeld moet worden (phalaenopsis) maakt het op dit moment niet veel uit. Echter, naarmate het opwekkingsrendement van elektriciteitscentrales stijgt, wordt de combinatie van een warmtepomp met warmte- en koudeopslag het meest efficiënt.

Voor wie meer warmte nuttig kan inzetten of kan verkopen, bespaart de combinatie van een WKK met een warmtepomp en warmte- en koudeopslag de meeste primaire energie.

Bron: Energiek 2020

Klik hier voor het rapport 'Second Opinion Gesloten Kassen' van BuildDesk
Publicatiedatum: